In lipsa ordinelor de cumparare de la investitori mari, romanii s-au impartit in doua tabere: speculatorii si investitorii mici si medii de portofoliu

Un speculator este foarte rar interesat daca pretul de piata a coborit sub valoarea reala a actiunilor respective sau daca, din contra, a urcat peste aceasta. Ceea ce-l intereseaza mai mult este daca investitori mult mai mari decit el sint pe pozitii de cumparare sau de vinzare si in functie de aceasta incearca sa le copieze miscarile tranzactionind pe termen scurt in aceeasi directie pentru ca mizeaza pe trendurile temporare de crestere sau de scadere pe care acesti mari investitori le genereaza in piata atunci cind intra sau ies.

Speculatorii tranzactioneaza de regula pe orizonturi foarte scurte de timp, incepind de la doua-trei zile si pina la maximum doua-trei luni. „Speculatorii nu sint interesati de situatia fundamentala a companiilor respective, de faptul ca ele sint supraevaluate sau subevaluate sau de perspectivele pe termen lung pe care acestea le au. Sigura indicatie de analiza fundamentala pe care reactioneaza speculatorii poate tine de anunturile conjucturale pe care o companie le face cu privire la activitatea sa sau la rezultatele financiare pe care le raporteaza periodic“, ne anunta Iulian Panait, presedintele KTD Invest.

Comportamentul pietei de capital din ultima perioada de timp arata ca multi romani, investitori la BVB, au devenit speculatori. Trebuie spus ca numarul investitorilor activi de la Bursa de Valori Bucuresti a ajuns la 36.000 in primele trei trimestre ale acestui an, cu 20% mai mult fata de numarul acestora din perioada similara a anului trecut.

In primele noua luni ale acestui an, investitorii romani au cumparat actiuni in valoare de 1,85 miliarde de euro, in timp ce nivelul vinzarilor depaseste 2,15 miliarde de euro, acestia fiind mai activi decit nerezidentii, atit la nivelul cumpararilor, cit si la cel al vinzarilor. In perioada similara a anului trecut, investitorii rezidenti au achizitionat actiuni la Bursa de Valori Bucuresti in valoare de 1,3 miliarde de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.