Mai mult de jumatate din patroni sint in favoarea cotei unice. Patronilor romani nu le e frica de inchisoare pentru evaziunea fiscala

Primul sondaj comandat de guvern dupa preluarea puterii verifica impactul produs de cota unica de impozitare. Peste o mie de patroni si directori de firme au fost chestionati pe marginea asa-numitei revolutii fiscale - piesa de rezistenta a campaniei electorale a Aliantei D.A. Chiar daca reintroducerea cotei unice de impozitare este apreciata pozitiv, managerii firmelor nu cred ca aceasta va duce la cresterea veniturilor la bugetul de stat. Sondajul cerut de Agentia de strategii guvernamentale si efectuat de CURS va ajunge pe masa premierului si a ministrului de finante.

Alegerea patronilor este evidenta: 60% din acestia se pronunta in favoarea cotei unice de impozitare, respingind vechiul sistem de impozitare progresiva (n.r. - varianta PSD). Mai mult, majoritatea acestora au constatat ca introducerea acestei masuri are efecte benefice atit asupra patronatului, cit si a salariatilor. Cu toate astea, un procent destul de mare, de 39%, nu-si pot da seama de efectele pe termen lung ale noului tip de impozitare.

Cei optimisti considera ca rezultatul va fi cresterea investitiilor (11%), a capitalului si a profitului (10%), dar si a veniturilor angajatilor, si a productivitatii muncii (10%). 16% din cei chestionati nu intrevad insa nici un beneficiu din schimbarea cotei de impozitare, iar 3% considera ca va fi chiar mai rau ca inainte. In plus, la o intrebare globala legata de imbunatatirea activitatii firmei, 33% apreciaza ca aceasta va creste in mare masura. Ramine insa un procent destul de mare de patroni (36%) care cred ca activitatea in firma lor se va imbunatati doar in mica masura.

Chestionati in legatura cu destinatia banilor ramasi prin reducerea cotei, 69% au declarat ca acestia vor fi reinvestiti. Doar 10% ar folosi banii economisiti pentru cresterea salariilor angajatilor. Surprinzator este ca un procent infim de patroni, 7%, se gindesc sa treaca aceste sume in propriul buzunar, prin acordarea de dividende. In privinta banilor care ajung inapoi la bugetul de stat, patronii si directorii de societati nu dau nici o sansa guvernului in politica de crestere a veniturilor din impozite. Doar 1a din intervievati vad ca principal efect al reducerii impozitului cresterea darilor la stat.

Spagile guvernarii PSD

Intrebarile care vizeaza mediul economic din Romania au raspunsuri catastrofale. 78% apreciaza ca mediul economic in care isi desfasoara activitatea este corupt. Lipsa predictibilitatii legislative este blamata de 65% din patroni. 54% critica mediul necompetitiv. 56% nu considera mediul economic atractiv pentru afaceri. Principala problema cu care se confrunta firmele in interactiunea cu institutiile statului ramine birocratia. 37% au indicat aceasta anomalie. La egalitate de procente (4%) sint fiscalitatea excesiva, coruptia si "comportamentul dictatorial al institutiilor de stat".

Referirile la guvernarea PSD constituie un capitol special. Patronii intervievati, carora prin natura cercetarii sociologice li se protejeaza identitatea, confirma ca au existat functionari care le-au cerut bani sau cadouri. 31% s-au plins de aceasta situatie. In 41% din cazuri, patronii au fost cei care s-au vazut nevoiti sa acorde bani sau bunuri pentru a-si rezolva problemele. 23% au avut "sansa" unor controale financiare abuzive, iar 17% din ei au participat la licitatii trucate.

Fluctuatiile mari ale pietei valutare au afectat 49% din manageri. Iar blocajele de plati au creat probleme in procent de 37%. Doar 1% din repondenti au avut curajul sa declare ca li s-a cerut taxa de protectie de catre persoane din lumea interlopa. Cea mai mare dificultate o constituie insa durata mare de obtinere a autorizatiilor si avizelor, situatie intilnita in 61% din cazuri. De altfel, 77% din patroni s-au considerat discriminati in relatia cu statul.

Patronii aproba pedepse pentru evaziune

Sondajul comandat de Agentia de strategii guvernamentale si efectuat de CURS, in perioada 10-17 februarie, are doua curiozitati. Patronilor nu le este frica de pedeapsa cu inchisoarea pentru evaziune fiscala. 27% spun ca sint de acord cu incriminarea evaziunii, indiferent de suma de bani neplatita. 60% sint in aceeasi masura de acord, insa cred ca ar trebui sa faca puscarie doar cei care nu au platit statului sume mari. O alta curiozitate mai este si teama patronilor care, in fata unui sondaj guvernamental, nu au mai raspuns care sint principalele trei institutii publice corupte. 72% din sefii firmelor au refuzat acest raspuns, iar curajosii, destul de putini, au indicat in ordine administratia locala, politia, justitia, Garda Financiara, vama etc.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.