In statele membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), media gradului de impozitare a ajuns la 36,2% din PIB

In discursurile electorale ale politicienilor din economiile dezvoltate, reducerea taxelor este printre promisiunile cel mai des intalnite. Cu toate acestea, gradul de impozitare este in continua crestere, iar in tarile Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a atins deja maximul istoric inregistrat in anul 2000.

Spaniolii si turcii sunt printre cei care platesc cele mai mari contributii la stat. Din 1975 pana in prezent, in Turcia, gradul de impozitare, ca parte a PIB-ului, s-a dublat si a ajuns la nivelul de 32,5%, in timp ce in Spania a atins deja nivelul de 36,7% din PIB.

Pentru aceasta majorare a taxelor se fac vinovati doi factori crede OCDE. Unul dintre acestia este progresul activitatii economice globale si prin urmare o crestere semnificativa a profiturilor corporatiste, iar cel de-al doilea pare sa fie sistemul de impozitare al veniturilor individuale.
In cazul sistemelor de impozitare diferentiata, cu cat este mai mare venitul, cu atat taxele sunt mai mari. Grecia, Coreea si Portugalia au raportat de asemenea majorari ale participatiei din venitul national care ajunge la stat.

Seful pentru politici fiscale al OCDE, Christopher Heady, afirma ca in cele mai multe tari in care taxele au crescut, tendinta a rezultat ca urmare a dezvoltarii sistemelor de sanatate si a programelor de pensionare. Dintre cele 30 de state studiate de OCDE, doar in Olanda a scazut gradul de impozitare, cu 1,7 puncte procentuale, pana la 39,5% din PIB. In schimb, in Italia, taxele au crescut de la 25,4% din PIB, in 1975, pana la 42,7%, anul trecut.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.