O dobinda initiala redusa sau chiar zero creste gradul de indatorare pina la 55%, fara a incalca vechile norme ale BNR
Valoarea creditului maxim se apropie la unele banci nerelaxate de cea pe care o putem obtine la institutiile de credit care functioneaza potrivit noilor norme. Avantajul este ca, la bancile care joaca inca dupa vechile reguli BNR, verificarile nu sint atit de stricte cum se intimpla la celelalte. Mai mult, se intimpla ca uneori bancile pe stil vechi sa aiba dobinzi mai avantajoase. Doua sint metodele de a creste gradul de indatorare fara a incalca vechile norme: perioada de gratie pe care o intilnim la Piraeus Bank, Bancpost si Credit Europe Bank si o dobinda initiala redusa sau chiar zero asa cum se intimpla la Banca Romaneasca. Vom insista mai mult pe a doua varianta. Inainte insa trebuie mentionat ca, din cele 37 de institutii bancare ce functioneaza in Romania, doar 12 au primit avizul BNR pentru a actiona potrivit propriilor norme de creditare. Acestea practica un grad de indatorare de pina la 70% din venitul lunar al solicitantului. Restul nu pot da credite ale caror rate sa depaseasca 30% din venituri pentru imprumuturile de consum si 35% pentru imobiliare/ipotecare.

Dobinda redusa, fixa pe o perioada determinata, a aparut ca o incercare de a pacali vechile norme de creditare. Calculind gradul de indatorare in functie de ratele mai mici platite in perioada initiala, solicitantii au posibilitatea de a obtine o suma sensibil mai mare, potrivit portalului financiar www.conso.ro. Exista si riscul de supraindatorare cind, la finalul perioadei promotionale, rata lunara cunoaste o crestere importanta si clientul poate ajunge in imposibilitatea de a-si achita datoriile.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.