Cursul de schimb al monedei nationale este influentat de apetitul pentru risc al jucatorilor din pietele internationale

Pretul aurului a ajuns la maximul ultimilor 28 de ani. Motivul tine atat de majorarea cotatiei barilului de petrol, cat si de evolutia dolarului american. Pe masura ce moneda Statelor Unite s-a depreciat, investitorii s-au orientat spre plasamente mai sigure.

Pretul unui gram de aur, raportat de Banca Nationala a Romaniei, a urcat, ieri, la 57,9849 lei, cu 1,8% mai mult decat in ziua precedenta. Iar fata de inceputul anului curent, cotatia aurului s-a majorat cu peste 11,6%. Evolutia este strans legata de miscarile inregistrate in pietele internationale.

Astfel, aurul a ajuns la un nivel-record pentru ultimii 28 de ani. Metalul pretios se tranzactiona, ieri, la 764 dolari pe uncie (aproximativ 24,56 dolari/gram), in crestere cu 0,6 procente.

Analistii straini explica evolutia cotatiei aurului prin scaderea paritatii dolarului american fata de euro. Totodata, evolutia este determinata si de scumpirea barilului de petrol.

Adica, pierderile inregistrate de institutiile financiare ce au investit in active legate de creditele ipotecare din Statele Unite au determinat investitorii sa se indrepte spre plasamente cu grad scazut de risc. In plus, analistii straini sustin ca este foarte probabil ca aurul sa se aprecieze in continuare, pentru ca dolarul are toate sansele sa ramana la o valoare scazuta.

Totodata, preturile foarte mari ale titeiului au evidentiat rolul aurului de investitie prin care se poate evita efectul inflationist determinat de scumpirea petrolului.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.