Salariul mediu net pe economie a fost, in luna august, de 1.030 de lei, cu zece lei mai mic decat in luna precedenta, valorile cele mai mari ale castigului mediu inregistrandu-se in domeniul financiar (2.653 de lei), iar cele mai mici in industria lemnului (605 lei), informeaza INS.

In luna august, castigul salarial mediu brut a fost de 1.395 lei, cu 0,5% mai mic fata de luna precedenta. Salariul mediu net realizat a fost de 1.030 de lei, in scadere fata de luna iulie cu zece lei (1%). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (2.653 lei), iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (605 lei).

Indicele castigului salarial real pentru luna august fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,2%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 106,3%, cu 1,9 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna iulie 2007.

In luna august s-au inregistrat scaderi ale salariului mediu net fata de luna iulie, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv a primelor de vacanta si a sumelor din profitul net) in luna precedenta si a realizarii unei productii mai mici. Astfel, s-a inregistrat o scadere cu 11,4% in extractia hidrocarburilor si servicii anexe si cu 10,5% in intermedieri financiare. Scaderi intre patru si opt procente s-au inregistrat in administratie publica, fabricarea produselor din tutun, industria mijloacelor de transport rutier, posta si telecomunicatii, activitati de asigurari si ale caselor de pensii, industria de masini si aparate electrice. O scadere cuprinsa intre doua si patru procente s-a inregistrat in captarea, tratarea si distributia apei, agricultura, vanatoare si servicii anexe, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, activitati anexe si auxiliare de transport, fabricarea substantelor si a produselor chimice, hoteluri si restaurante.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.