Reprezentanti ai mediului de afaceri si politicieni au declarat ieri pentru ziarul "Curentul" ca afirmatiile publice ale ministrului finantelor potrivit carora "nivelul accizelor la tigarete a fost negociat mai multe saptamani cu Peter Imre, Director Corporate Affairs Philip Morris Romania", sunt de-a dreptul socante. Fostul detinator al portofoliului de la finante Mihai Tanasescu il banuieste pe Popescu de "superficialitate", "lipsa de profesionalism" sau chiar de "rea-vointa". La randul lor, oamenii de afaceri considera drept "impardonabila" afirmatia ministrului Popescu. Chiar si presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, liberalul Varujan Vosganian, s-a aratat stupefiat, afirmand ca "Ionut Popescu nu a putut declara asa ceva la televizor".

O data cu modificarile convenite in taina de Popescu cu Imre, producatorii care se adreseaza segmentului de populatie cu venituri reduse au fost crunt loviti, prin stabilirea unor accize minime de 19,92 euro/1.000 de tigarete, astfel incat tigarile ieftine se vor scumpi in medie cu 5.000 de lei/pachet.

"O declaratie socanta"

Fostul ministru al finantelor publice, Mihai Tanasescu, este nedumerit in legatura cu declaratia recenta a lui Popescu (foto), catalogand-o de-a dreptul socanta. "Acest tip de afirmatie este socant. Arata foarte clar ca nu intereseaza restul producatorilor, ci doar pe cei cu care s-a negociat. Prin declaratia cu pricina, se intelege ca nivelul accizelor este stabilit, si cu asta basta. Nu ma intereseaza ce se intampla cu ceilalti, pare sa se inteleaga", ne-a declarat ieri Tanasescu, explicand ca aceasta este o interpretare a respectivei declaratii, dar doar din punctul de vedere al unui simplu telespectator.

"Trebuie vazut daca ministrul Popescu a negociat cu domnul Peter Imre, in posibila calitate a acestuia din urma de reprezentant al patronatului din domeniu", a declarat predecesorul actualului ministru al finantelor. "Din cate stiu eu, acest tip de negociere trebuia sa aiba loc la masa cu absolut toti producatorii", a mai precizat Tanasescu, subliniind faptul ca aceasta decizie trebuia discutata cu toti cei implicati, mai ales in contextul in care producatorii stiau ca va intra in vigoare un anumit nivel al accizelor.

"Atacul la buzunarele celor cu bani putini este incalificabil"

"Este foarte greu sa vezi cum o taxa (n.r. - accizele) care a fost negociata, stabilita si anuntata cu foarte multa vreme inainte este nesocotita, modificata, si nu doar atat, ci si majorata", a subliniat fostul ministru, prognozand ca cei mai afectati de aceasta decizie vor fi, in primul rand, producatorii autohtoni de tigarete. "Preturile tigarilor ieftine vor avea cel mai mult de suferit. Si implicit, fumatorii acestora, care sunt milioane de oameni. Sa nu uitam ca 60-70% din romani, adica milioane de oameni, fumeaza tigari ieftine. Deci, cand vii si ataci dur un segment de acest gen, este incalificabil si nu se justifica", ne-a declarat Tanasescu, explicandu-ne in acelasi timp ca si impactul asupra producatorilor va fi unul semnificativ.

"Planurile companiilor sunt date peste cap"

"Initial, calendarul convenit cu Uniunea Europeana prevedea majorarea accizelor de la 1 iulie 2005, respectiv aceeasi data a anului 2006. Toate companiile si-au facut planurile de afaceri tinand cont de acest calendar. Acum, nu doar ca a fost devansat calendarul, ci nivelul accizelor a fost si majorat considerabil. Va exista un impact foarte mare asupra firmelor", a prognozat Tanasescu, estimand totodata si o scadere a vanzarilor de tigari din aceasta categorie. "Este posibil sa asistam la o scadere a vanzarilor de tigarete, ceea ce, in mod evident, va afecta veniturile la buget, din impozite".

"Ceilalti producatori se simt frustrati"

Negocierea nivelului unei taxe atat de importante doar cu un singur producator ii deranjeaza sigur pe ceilalti jucatori din piata. "Probabil vor exista nemultumiri si la nivelul celorlalte companii multinationale, care, evident, se simt frustrate", este de parere Tanasescu. "Desigur ca toate companiile sunt frustrate de acest tip de comportament, fiindca atunci cand ai o crestere extraordinara (n.r. - a preturilor) la tigarile ieftine si cu pret mediu, iar la tigarile scumpe majorarea aproape ca nu se sesizeaza, nu poti sa nu te intrebi ce fel de negociere a fost aceea?", a intrebat retoric fostul ministru al finantelor Mihai Tanasescu, incercand sa inteleaga ce a vrut sa spuna ministrul Popescu, declarand ca negocierile cu domnul Peter Imre au durat cateva saptamani.

Lipsa de profesionalism, superficialitate sau rea-credinta?

"Eu cred ca ori a fost o superficialitate, ori lipsa de profesionalism, ori un lucru facut cu rea-vointa. Mi-este greu sa imi dau seama ce a vrut sa spuna prin aceasta declaratie domnul Popescu, dar, daca o iei ad-literam, este incalificabila", precizeaza Tanasescu, explicand insa ca "indiferent daca aceste negocieri au avut loc sau nu doar cu o anumita firma, producatorii autohtoni vor avea cel mai mult de suferit". Si, implicit, persoanele care fumeaza tigari ieftine vor fi cel mai afectate. "Analizand declaratia ministrului Popescu, poti spune ca a fost doar o greseala de exprimare, ceea ce nu cred insa, pentru ca rezultatul Potrivit acestuia, prima institutie care ar fi trebuit sa se sesizeze in legatura cu afirmatia ministrului finantelor este Consiliul Concurentei. "Fara discutie, Consiliul Concurentei trebuia sa-si faca treaba. Acesta este, in definitiv, jobul lui. Din pacate, nu a facut-o asa cum ar fi trebuit. Dar, fiind un subiect extrem de important pentru majoritatea populatiei acestei tari, ar trebui sa se sesizeze si sa faca un control pentru a vedea care este adevarul in aceasta problema", a conchis fostul ministru al finantelor.

Vosganian nu crede ca Popescu ar fi putut declara asa ceva

Presedintele Comisiei de buget-finante din senat, Varujan Vosganian, a avut dubii in ceea ce priveste o astfel de declaratie, apartinand ministrului finantelor in functie, Ionut Popescu. "Nu cred ca a facut acest lucru, am mari rezerve cu privire la aceasta informatie. Se poate sa nu fiu eu informat, insa va spun ca nu cred ca a declarat asa ceva. In definitiv, producatorii de tutun nu vor fi niciodata de acord cu asemenea masuri. Realitatea insa a dovedit ca pe termen mediu, consumul de tigari nu este influentat de majorarea accizelor", ne-a precizat, ieri, Vosganian, subliniind ca "majorarea accizelor la tutun si alcool a fost stabilita in functie de angajamentele luate fata de organismele internationale".

In opinia acestuia, singura concesie facuta de guvernanti este ca a fost devansata cu cateva luni, tocmai pentru a debloca negocierile cu FMI. "Nu au fost purtate negocieri preferentiale cu cineva anume, iar masura majorarii accizelor la tutun nu este rezultatul unor discutii preferentiale. Oricum, diferentele intre nivelul accizelor de la noi si cele din tarile europene sunt destul de mari, prin urmare incercam sa ne aliniem la aceste standarde", a conchis presedintele comisiei din Senat.

Oamenii de afaceri considera drept "impardonabila" afirmatia ministrului finantelor

Nici presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, nu auzise de declaratia ministrului Popescu, dar considera ca, daca a facut-o, ceva este in neregula. "Nu stiu de aceasta declaratie, insa daca a facut-o, sigur ca este ceva in neregula, este impardonabil. Trebuie vazut contextul, insa o asemenea declaratie este o inabilitate. Producatorii romani trebuiau chemati la masa tratativelor, macar formal", a explicat Pogonaru, sesizand totodata si o alta nemultumire, legata de introducerea accizelor in euro, si nu in lei.

"Ceea ce mi se pare o copilarie, daca pot sa o numesc asa, este faptul ca au introdus accizele in euro, si nu in lei, pentru ca astfel lumea nu putea sa protesteze fata de o chestie normala. Daca ar fi calculat accizele in lei, pe fondul devalorizarii monedei europene si intarirea leului, ar fi castigat ceva peste nivelul de accize si ar fi creat o situatie de normalitate. Nu stiu unde in alta parte, accizele sunt calculate in alta moneda decat cea nationala, poate in Burkina Faso", a conchis presedintele AOAR.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.