Atunci cand vrei sa contractezi un credit trebuie sa te gandesti bine la moneda pe care o vei imprumuta. Oricat ai analiza tendintele pietei, cea mai sigura metoda de a evita riscul valutar la rambursarea creditului este ca de la bun inceput imprumutul sa fie facut in moneda in care iti castigi veniturile
Iar cum in Romania majoritatea populatiei isi primeste salariile in lei, concluzia ar fi ca romanii sa se imprumute in moneda nationala.
"E bine ca un credit sa fie contractat in moneda in care obtii veniturile, pentru a evita riscul valutar. Si cum cea mai mare parte a populatiei obtine veniturile in lei, e bine, pentru o mai buna gestiune a veniturilor, ca si obligatiile sa fie achitate in aceeasi moneda", a declarat ieri Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, in cadrul seminarului “Retail banking - Inovatie si strategie in Retail Banking. Satisfacerea clientului si diferentierea pentru obtinerea unui avantaj competitiv”.
Baltazar: Moneda imprumutata e ca un pariu
"Eu am un principiu: imprumutul sa se realizeze in valuta in care contractantii isi au veniturile. Cei care isi primesc remuneratia in lei, sa contracteze in lei, iar cei care primesc in valuta, sa-si ia credite in valuta", ne-a declarat analistul economic Bogdan Baltazar. Sa contractezi in alta moneda decat cea in care iti obtii veniturile e ca un pariu, a mai spus acesta.
De curand, economistul-sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu, ne spunea ca avansul creditelor in valuta va ramane ingrijorator in special pentru populatie. "Daca firmele pot acoperi creditele in valuta pentru ca au incasari in valuta, populatia nu, pentru ca majoritatea isi primeste salariile in lei", a spus Dascalu.
Pe termen lung, romanii pot imprumuta si in euro
Principiul "moneda imprumutata, moneda castigata" se aplica intocmai in cazul creditelor pe termen scurt si mediu. Daca este, insa, vorba de un credit pe termen lung, contractarea unui imprumut in moneda europeana nu presupune atata importanta avand in vedere ca in 2014, dupa cum a reiterat de curand guvernatorul bancii centrale, urmeaza sa adoptam euro.
"Daca e vorba de un credit pe termen lung, de exemplu ipotecar, nu exista probleme daca acesta este in euro, avand in vedere adoptarea monedei europene peste 7 ani", a spus Georgescu.
De aceeasi parere este si Baltazar, care considera ca, pe termen lung, un imprumut in euro nu ar fi neaparat o problema, tinand cont de iminenta intrare in zona euro. Totusi, acesta spune ca principiul de a lua un imprumut in valuta castigata ramane valabil in toate cazurile. "Vorbind de un credit pe 25-30 de ani, influenta monedei imprumutate nu este atat de mare ca in cazul unui imprumut pe termen scurt. Daca primesti salariul in lei, platesti in lei pana la adoptarea monedei europene, iar apoi platesti in euro, salariul fiind si el tot in euro", a explicat Baltazar.
Cu toate acestea, romanii prefera euro
Desi majoritatea romanilor isi castiga veniturile in moneda nationala, creditele in valuta raman atractive atat pentru populatie, cat si pentru firmele din Romania, in detrimentul celor in lei. Potrivit datelor bancii centrale, creditele in lei acordate populatiei si firmelor au avansat in a opta luna a anului cu 2,4 puncte procentuale comparativ cu luna precedenta si cu 41% fata de august 2006, pana la 60,25 miliarde lei, in timp ce imprumuturile in valuta au crescut cu 10,7% fata de iulie si cu 60,5% in comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, pana la 61,84 miliarde lei, echivalentul a 18,9 miliarde euro.
Totodata, datele bancii centrale arata ca cel mai mult au crescut in august imprumuturile in valuta acordate populatiei, cu 14,2% fata de luna precedenta - si cu 100,5% fata de august 2006 - pana la 26,99 miliarde lei, in timp ce creditele catre populatie in lei au avansat cu 3,9% fata de iulie, pana la 30,03 miliarde lei.
Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, spunea ieri ca ponderea creditului neguvernamental in produsul intern brut ar putea ajunge la 34,3% la sfarsitul acestui an, fata de 27% la sfarsitul anului trecut.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.