Gigantul american vrea sa deschida o fabrica de echipamente energetice in Est, iar tara noastra este o optiune serioasa
Atentia din ce in ce mai mare acordata tehnologiilor curate in industria energetica, dar si dezvoltarea productiei de energie din surse regenerabile a facut ca cererea de echipamente pe acest segment sa explodeze. De aceea, General Electric, unul dintre liderii mondiali in domeniu, intentioneaza sa isi deschida o noua unitate de productie pentru echipamente energetice.
Romania este luata in calcul cat se poate de serios, a declarat, pentru „Adevarul", Rod Christie, director GE Energy pentru Europa Centrala si de Est, Rusia si CIS.Europa Centrala si de Est a devenit o piata extrem de interesanta pentru furnizorii de echipamente in domeniul energetic. Aceasta datorita dezvoltarii rapide a proiectelor de retehnologizare a producatorilor de energie sau datorita interesului crescut, mai ales pentru productia de energie eoliana.
Potrivit lui Rod Christie, producatorii de turbine eoliene, de exemplu, au deja contractata productia pe urmatorii doi-trei ani. In aceste conditii, deschiderea unei fabrici de echipamente pentru industria energetica devine viabila.
Rod Christie nu a oferit detalii despre investitie, precizand doar ca aceasta ar putea fi construita in Romania.
Carmen Neagu, country executive pentru Romania, Bulgaria si Moldova al GE Energy, ne-a declarat ca la aceasta fabrica se va produce o gama variata de echipamente, printre care turbine cu gaze. „In perspectiva, s-ar putea produce aici si turbine eoliene. Depinde insa de cum evolueaza cererea pe piata", a precizat aceasta. Oficialul a afirmat ca GE prospecteaza intreaga regiune.
„Ne uitam la Polonia atent, la piata rusa si suntem deschisi pentru toate pietele emergente, Romania, Moldova, Ungaria", a spus Carmen Neagu.Pe de alta parte, GE se afla in negocieri cu doi mari investitori din Romania pentru livrarea de echipamente eoliene. Unul din cele doua proiecte, pentru o ferma de 100 MW, este foarte avansat, celalalt, de 50 MW, fiind in faza incipienta a discutiilor. Acestea vor avea la baza turbine de 2,5 MW, iar in 2008 ar putea fi livrata prima transa de capacitati.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.