Guvernul a instituit sanctiuni pentru firmele care depun contestatii in mod nejustificat in urma unei licitatii pentru achizitii publice. Totodata, au fost majorate si plafoanele de achizitionare directa de bunuri si servicii

Noile prevederi sunt incluse intr-o ordonanta de urgenta care modifica procedurile in cazul achizitiilor publice, adoptata in ultima sedinta de guvern.
Legea a fost modificata pentru ca solutionarea contestatiilor se facea foarte greu, existand cazuri cand, desi procedura de contestatie ar fi trebuit sa se finalizeze in maxim 30 de zile, aceasta a durat cateva luni. "Din cauza termenelor foarte generoase in care se puteau depune contestatii, ne-am trezit in fata unei avalanse permanente de contestatii. Contestarea fiecarei licitatii publice a devenit o practica. Am avut informatii ca au existat firme care santajau firma castigatoare cu toate ca licitatia se desfasurase in buna ordine", a explicat premierul Calin Popescu Tariceanu.
Ordonanta de urgenta prevede si cresterea plafonului pentru care autoritatile publice pot achizitiona direct produse servicii si lucrari, de la 5.000 la 10.000 de euro, majorarea sumelor pentru care autoritatea contractanta are dreptul sa aplice procedura de cerere de oferte, de la 40.000 la 75.000 de euro (fara TVA) pentru contractul de furnizare si cel de servicii, si a fost majorat pragul de la 250.000 de euro la 500.000 euro pentru contractul de lucrari.
Guvernul a decis si instituirea unei "liste negre", astfel ca nu vor putea participa la licitatii operatorii economici care in ultimii doi ani nu si-au indeplinit sau si-au indeplinit in mod defectuos obligatiile contractuale.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.