In ultimele zile, valoarea cursului de schimb la care vor fi stabilite accizele pe care le vom plati timp de un an de zile a monopolizat toata atentia presei economice
Dupa teapa de anul trecut, cand multi am inghitit minciuna ca asa ne cerea Uniunea Europeana, o minciuna de altfel clasica pentru guvern cand vrea sa-si mascheze propriile interese, anul acesta cabinetul Tariceanu nu mai are argumente sa ne convinga ca aprecierea brusca a leului nu are legatura cu data de 1 octombrie. Cum nu are argumente, se face ca nu vede si nu aude.
Ministrul Vosganian, altfel un individ volubil, gata oricand sa-si turuie ineptiile economice oricui este dispus sa-l asculte, eventul ii face si un grafic daca spatiul de emis permite si un mic balet in jurul unei planse, nu mai este de gasit.
Tariceanu este ocupat cu motocicletele si, mai nou, cu afaceri romano-maghiare. Sigur, exceptie face ministrul Agriculturii care, aflat pe campiile patriei, ne spune ca pana la sfarsitul anului cursul de schimb va ajunge pe la 3,5 lei.
Declaratiile sale excentrice nu mai mira pe nimeni, asa ca asteptam, cu interes, sa ne anunte cand va ajunge cursul la 4 lei. Intr-un cuvant, toti cei care ar trebui sa-si faca o datorie de onoare prin a spune, de fapt sa recunoasca, ca leul romanesc a fost umflat in ultimele luni din ratiuni care nu aveau nicio legatura cu economia, iar acum pentru ca interesele guvernului o cer, moneda nationala se transforma din leu in miel, sunt disparuti in peisaj.
Chiar Vosganian spunea, cu ceva timp in urma, ca bugetul pe anul viitor este fundamentat pe un curs de 3,2 lei pentru un euro. Si atunci? Practic, statul, ca un adevarat escroc, ia din buzunarul nostru la anul cateva sute de milioane de euro, dupa reprezentantii exportatorilor suma ar urca pana pe la trei miliarde de euro, si le muta in buzunarul sau. Vom plati la anul, datorita accizelor mai mari, curentul electric mai scump, carburantii mai scump, iar aceste doua nu sunt decat varful aisbergului. Anul acesta, am platit acciza la 3,5 lei pentru un euro, in conditiile in care moneda europeana s-a invartit in jurul valorilor de 3,1- 3,3, iar toate reclamatiile facute de cetateni s-au lovit de prevederile Codului Fiscal.
Introducerea primei zile a lunii octombrie ca reper pentru alegerea cursului de schimb ce va fi folosit pe parcursul unui an de zile la calcularea accizelor nu a fost impusa de Bruxelles, asa cum incearca sa se scuze guvernul. Guvernul evita sa ne spuna ca, Bruxelles-ul a facut doar o recomandare in acest sens, in speranta ca asa se va asigura o predictibilitate mai mare veniturilor bugetare, punand astfel la adapost Romania de eventualele dificultati.
O recomandare corecta, dar o recomandare trebuie luata totusi ca atare. Baietii destepti sunt insa atrasi ca un magnet de ingineriile financiare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.