BVB a intrat pe un trend descendent, in conditiile in care pietele de capital externe sunt fluctuante si conjunctura interna este ingrijoratoare
Indicii au scazut cu mai mult de 2 procente in sedinta de ieri, BET-FI depasind 2,5% pe minus, dupa ce si luni pierduse un procent. Analistii nu au curajul sa rosteasca termenul de "panica", dar este evident ca investitorii romani vand, iar cei straini nici nu vand, nici nu cumpara. De aici, criza de lichiditate din piata. Deficitul de cont curent, problema inflatiei, incertitudinile din politica sunt factori de analiza, care ii determina pe straini sa se gandeasca de doua ori inainte sa cumpere titluri in Romania. "Este evident ca piata este influentata de prezenta investitorilor nerezidenti. Acestia sunt foarte atenti la problemele macroeconomice ale tarii noastre, care au o oarecare incidenta. Ceea ce altadata cumparau cu usurinta nu ii mai tenteaza asa de mult, desi ar putea lua pe un pret mai bun. Ei sunt singurii care au forta sa ridice piata, dar asta se va intampla cand toate necunoscutele care planeaza in economia si in politica romaneasca vor fi clarificate", ne-a declarat Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities. "Eu cred ca este vorba de o tendinta descendenta un pic mai accelerata, ca urmare a faptului ca acest lucru dureaza de cateva sedinte. Si investitorii incep sa reactioneze. In ceea ce priveste problemele macroeconomice si criza politica actuala din Romania, ar putea sa aiba un efect asupra investitorilor straini, care urmaresc situatia indeaproape. Este o chestiune de evolutie conjuncturala a pietei", a declarat Iulian Panait, presedinte KTD Invest.
SIF au fost cele mai lichide, dar au scazut si cel mai mult
Indicele BET-FI a suferit cea mai mare depreciere, de 2,59%. Titlurile SIF Oltenia s-au depreciat cu 1,87%, SIF Moldova a coborat cu 2,01%, si titlurile SIF Banat-Crisana s-au ieftinit cu 1,92%. SIF Muntenia si SIF Transilvania au pierdut cu peste 3 procente. "Societatile de Investitii Financiare sunt tot timpul mai lichide, si faptul ca de la jumatatea lui iulie au fost mai mult pe cresteri e normal sa genereze marcari de profit. Cine a marcat cand a trebuit, acum sta linistit, dar mai sunt si altii care ies tocmai acum, pentru ca nu stiu ce se intampla si asteapta sa se lamureasca lucrurile", ne-a explicat Mihai Chisu. Aceeasi tendinta este si pentru BRD, care s-a depreciat in sedinta de ieri cu 3 procente.
Speculatorii si lipsa increderii sunt marile probleme ale pietei
In afara de conjunctura interna nefavorabila, atat politica, dar si economica, sunt si alte probleme de fond ale BVB. Una dintre ele este ca predomina investitorii speculatori, si sunt putini cei care investesc "ca la carte". "Cat timp nu este un suport la cumparare dat de investitorii staini, nici cresteri nu vor fi. Problema este ca majoritatea investitorilor sunt speculatori. Acestia nu au foarte mare avant acum si asistam la niste vanzari. Poate rezultatele financiare ar mai putea da un avant, daca ar fi mai multi clienti care sa isi aleaga un orizont investitional bazat pe date certe. Dar trebuie sa se promoveze ideea de economisire prin Bursa. Sunt si oameni carora le creste adrenalina si vor sa-si maximizeze profiturile cu un grad foarte ridicat de risc, dar sunt multe alte mijloace si instrumente financiare", crede Marius Plugaru, SSIF Fortius Finance. "Este marea problema a lipsei de incredere. A fost un suflu de speranta miercurea trecuta, dar s-a dus repede. Nu sunt cumparatori, nu sunt bani, si asta inseamna depreciere. Bursa trebuie sa gaseasca o modalitate prin care sa demonstreze ca este o forta in care oamenii, investitorii mici trebuie sa aiba incredere", a mai spus Mihai Chisu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.