Dupa ce in urma cu cateva luni sistemul on-line de depunere a declaratiilor pentru societatile comerciale mici si mijlocii a fost implementat in Bucuresti, ANAF a decis extinderea lui si in alte zece judete. Este vorba despre Bacau, Bihor, Brasov, Braila, Cluj, Iasi, Olt, Sibiu, Timis si Valcea. In acest fel, contribuabilii vor fi scutiti sa mai bata drumul pana la administratiile fiscale si sa-si piarda timpul in fata ghiseelor. Desi introducerea unei astfel de masuri a fost ceruta insistent in trecut de reprezentantii patronatelor, dupa adoptarea ei, in practica firmele nu par foarte interesate sa se obisnuiasca cu noul sistem. “De-a lungul timpului, contribuabilii ne-au acuzat, in repetate randuri, ca ii punem pe drumuri si ii tinem la cozi pentru a-si plati taxele si impozitele, iar cand le-am pus la dispozitie un sistem modern si facil de plata nu-l folosesc”, ne-a declarat Cristian Nicolae Stoina, directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice a Municipilului Bucuresti (DGFPB). La nivelul municipiului Bucuresti sunt inregistrate 180.000 de firme mici si mijlocii, dar mai putin de doua mii au solicitat atribuirea certificatului digital (semnatura electronica) care le permite accesul la sistemul on-line. Lipsa de interes sau proasta informare? Desi recunoaste ca reinstalarea sistemului informatic dupa fiecare declaratie transmisa, ar putea insemna o anumita greutate in utilizarea sistemului on-line, seful fiscului bucurestean apreciaza insa ca la mijloc este vorba si despre mentalitatea contribuabililor care, din obisnuinta, prefera sa se deplaseze la administratiile financiare. Oricum, pentru corectarea situatiei, la nivelul DGFPB a fost demarata o campanie de informare al carui scop este de a populariza in randul intreprinderilor mici si mijlocii avantajele noului sistem.

Obtinerea certificatului digital
Utilizand noul sistem, firmele mici si mijlocii pot transmite fiscului bucurestean, prin internet, declaratia privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat, declaratia rectificativa, decontul de TVA, declaratia privind impozitul pe profit sau decontul privind accizele. Pentru a putea transmite declaratiile fiscale on-line, firmele vor trebui, in prealabil, sa solicite Ministerului Economiei si Finantelor un certificat digital. Pentru obtinerea acestui certificat solicitantul completeaza electronic cererea pe portalul ANAF, dupa care cererea listata impreuna cu documentatia prevazuta de legislatia in vigoare se inregistreaza atat de contribuabilii mici cat si de cei mijlocii la DGFP-MB, in termen de 30 de zile de la completarea cererii. In vederea obtinerii certificatului digital, documentele care se depun la DGFP-MB la serviciul Registrul contribuabili, cazier fiscal, gestiune dosare fiscale, declaratii si bilanturi contribuabili mijlocii sunt urmatoarele: cererea sa fie insotita de actul de autorizare a functionarii contribuabilului (in original si copie), documentul de identitate al solicitantului (in original si copie), precum si documentul eliberat de contribuabil din care sa rezulte dreptul solicitantului de a semna declaratii fiscale pentru contribuabil. Transmiterea certificatului digital se face direct de catre MEF. Acesta este valabil trei ani, iar revocarea lui se va putea face fie de catre contribuabil, pe baza unei cereri care se completeaza direct pe site-ul de internet al ministerului, fie din oficiu, de catre organul fiscal, in cazul in care certificatul nu este folosit pe o perioada mai mare de un an. Declaratiile on-line pot fi utilizate si pentru sediile secundare ale firmelor inregistrate ca platitori de impozit pe veniturile din salarii care isi desfasoara activitatea pe raza teritoriala a Bucurestiului si in cele 10 judete in care a fost implementat sistemul.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.