Leul a coborat ieri seara pe piata bancilor la nivelul minim din 2007, de 3,43 lei/euro, ca urmare a ingrijorarilor legate de eventuale alegeri anticipate, care ar urca cheltuieilile publice, si de refuzul Finantelor de a plati dobanzi mai mari, care sa reflecte asteptarile inflationiste in crestere.

Anuntul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), care a respins toate ofertele bancilor participante la licitatia de joi pentru titlurile de stat, "probabil din cauza randamentelor mai ridicate cerute ca urmare a cresterii anticipatiilor inflationiste ale investitorilor", a lasat investitorilor impresia ca guvernul Romaniei nu doreste sa plateasca un randament in concordanta cu riscul pe care il presupune plasamentul, a spus Ciprian Dascalu, senior economist la ING Bank Romania, potrivit NewsIn.

"Leul se confrunta, oricum, cu un sentiment general negativ pe care il au investitorii straini fata de Romania", a mentionat Dascalu.

El a amintit si de nivelul foarte scazut, de 1,5-3% pe an, la care se situeaza, in prezent, ratele dobanzilor interbancare la depozitele in lei pentru o zi (de tip overnight), care a determinat investitorii sa isi transfere banii in depozitele in euro, care au randament mai bun si un risc mai scazut.
De asemenea, stirea potrivit careia presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca alegerile anticipate devin tot mai probabile si ca el sustine motiunea de cenzura a partidului pe care il reprezinta, a lasat investitorii cu gandul la viitoare cheltuieli guvernamentale de natura sociala, in conditiile in care deficitul de cont curent al Romaniei se cifreaza deja la 13% din produsul intern brut, a precizat Dascalu.

In aceste conditii, leul s-a depreciat pana la 3,40 lei/euro, nivel la care au aparut ordinele de limitare a pierderilor de tip "stop loss", care au urcat cursul pana la 3,43 lei/euro, nivel de la care a urmat un recul in urma caruia leul a recuperat din terenul pierdut pana la 3,41 lei/euro.

Deprecierea puternica a leului de la finalul zilei a marcat nivelul minim atins de moneda nationala fata de euro de la inceputul acestui an, in ciuda unui sentiment usor favorabil pentru monedele regionale.
"Viteza de depreciere a leului este cea care ingrijoreaza piata, nu neaparat nivelul", a mai spus Dascalu.
Dascalu a mentionat ca se asteapta ca leul sa recupereze vineri o parte din terenul pierdut joi seara, si a estimat ca tranzactiile vor avea loc in intervalul 3,3950-3,4250 lei/euro.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.