Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR a precizat ieri, intr-o conferinta privind creditarea sectorului imobiliar ca dobanzile la creditele imobiliare si ipotecare vor fi similare celor din Uniunea Europeana cand vom avea aceasi moneda, respectiv din 2014, conform estimarii perioadei de convergenta
Referindu-se la credit si evolutia inflatiei, oficialul BNR a precizat ca rata inflatiei prognozata pentru 2007 este de 4%, cea pentru 2008 de 3,8%, urmand ca in 2009 aceasta sa ajunga la 3,5%. “BNR estimeaza o schimbare importanta a raportului euro-dolar la nivel international. Aceasta se va datora masurii luate marti seara de Fed (Federal Reserves), care a redus dobanda de referinta la 4,75 de la 5,25, pentru a apara dolarul si pentru a stopa deprecierea fata de euro si fata de yen-ul japonez. In prezent, economia mondiala se bazeaza pe patru piloni monetari, euro, dolarul american, francul elventian, yen-ul japonez, a explicat Vasilescu. Romania, prin Banca Nationala, respecta cele doua obiective comunitare ale politicii monetare respectiv stabilitatea financiara si evitarea supraindatorarii populatiei”, a mai spus acesta.
Piata imobiliara internationala a determinat bancile sa fie mai prudente decat pana acum, au estimat majoritatea participantilor la seminar. “Criza americana a avut impact pe toate pietele mari internationale, astfel ca aceasta criza de lichiditate s-a resimtit destul de puternic si pe pietele Europei Centrale si de Est. Daca nu se simte o crestere de risc financiar in Romania, aceasta se datoreaza si Bancii Nationale care a impus o anumita prudenta in acordarea creditelor. Nu putem vorbi de un pret corect in sectorul imobiliar, acesta este dat de raportul cererii si ofertei”, a subliniat Adrian Vasilescu.
Institutiile financiare nebancare vor incepe in curand sa activeze ca banci de creditare si pe piata din Romania. O intarziere a acestora in piata imobiliara s-a datorat, conform BNR, modului greoi in care au raspuns la reglementarile impuse de Banca Nationala a Romaniei.
Vasilescu a mai spus ca piata imobiliara din Romania este inca nereglementata, iar un pret mediu al caselor, asa cum este stabilit in alte tari, nu poate fi cunoscut si la noi. Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei mai spune ca sectorul imobiliar ar avea nevoie de un organism de control, pentru a exista o mai buna organizare a pietei si o mai mare transparenta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.