Seful Biroului Fondului Monetar International in Romania, Juan Fernandez-Ansola, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca o majorare salariala mai mare de cea inregistrata pana in prezent (de 20% in 2007) poate crea probleme pentru competitivitatea Romaniei, iar coroborata cu majorarea pretului alimentelor se poate rasfrange asupra inflatiei
“Cresterea salariala de pana acum, a fost mai mare decat productivitatea muncii. Daca salariile cresc in acelasi ritm se pot crea probleme pentru competivitatea tarii. Politicile salariale raman o problema pentru Romania”, a spus Ansola. Ansola considera ca autoritatile de la Bucuresti trebuie sa ia in considerare faptul ca o majorare a salariilor foarte mare, dar si cresterea pretului alimentelor, cum a fost cea inregistrata luna trecuta, se poate rasfrange asupra ratei inflatiei propuse de BNR. Oficialul FMI a mai anuntat ca o delegatie a Fondului va fi prezenta in perioada
26 septembrie - 2 octombrie 2007, in Romania, pentru consultarile periodice cu autoritatile de la Bucuresti, cand va fi abordata problema bugetului pe anul 2008. In opinia lui Ansola, bugetul pe anul viitor ar trebuie sa prevada si cofinantarea pentru fondurile europene. Ansola a mai spus ca delegatia FMI nu va aborda schimbari in politica fiscala a Romaniei, ci se va axa pe realismul bugetului de 2008. Criza de pe pietele financiare internationale ar putea influenta si piata romaneasca, a mai aratat el. Crizele de pe pietele externe ale creditelor ipotecare poat creste vulnerabilitatea pietei romanesti, intrucat aceasta depinde, in mare masura, de fluxurile de capital strain, care intra in tara si care sustin deficitul de cont curent, dar care in Romania este ridicat, a explicat Ansola. Acesta a admis, totusi, ca bancile din Romania nu au fost atat de afectate ca alte banci din tarile dezvoltate ale Europei.

Realismul bugetului Romaniei pe anul viitor va fi analizat
Juan Jose Fernandez Ansola, a mai dezvaluit, totodata, la The Money Channel, cateva obiective ale delegatiei Fondului la Bucuresti. Principalele obiective vizeaza evolutiile macroeconomice ale Romaniei si bugetul pentru anul viitor.
“Au existat cateva schimbari de cand am fost aici ultima oara. Conditiile de creditare au devenit mai stricte in intreaga lume, iar in Romania deficitul de cont curent s-a adancit. Vor fi foarte importante masurile urmatoare si anume politica fiscala”, a precizat reprezentantul FMI.
Delegatia FMI va analiza planurile guvernamentale in contextul ultimelor evolutii economice, iar concluziile acestei analize vot fi facute publice pe 2 octombrie.
Referitor la bugetul pe 2008, Ansola a subliniat ca fondurile europene ar trebui sa fie incluse in acesta. “Intrebarea e daca Guvernul va lucra indeaproape cu Bruxelles-ul, pentru a se asigura ca aceste fonduri pot fi absorbite. Nu vom discuta schimbari in politica fiscala, ci mai mult realismul bugetului pentru anul viitor” a spus oficialul.
“Cred ca este important sa pastram un deficit fiscal constant, sa reducem vulnerabilitatile economiei romanesti si trebuie sa existe un echilibru al cheltuielilor de capital”, considera Ansola.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.