Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a majorat, printr-un nou regulament, cuantumul comisioanelor si tarifelor percepute, care reprezinta venituri ale institutiei. Actul normativ abroga Regulamentul 5/2002 privind modul de incasare si de gestionare a veniturilor extrabugetare din care se finanteaza Comisia. Regulamentul va intra in vigoare la data publicarii ordinului de aprobare in Monitorul Oficial.

Potrivit noului regulament, pentru tranzactiile cu obligatiuni si cu drepturi de preferinta, aferente primului semestru al acestui an, se aplica cota de 0,04%, urmand ca pentru a doua jumatate a anului sa fie mentinut sau modificat acest nivel. Pentru tranzactiile cu obligatiuni aferente anului 2003 a fost aplicata cota zero. De asemenea, tarifele percepute pentru emiterea/respingerea autorizatiei de functionare a entitatilor pietei de capital au fost majorate.

Astfel, valoarea comisioanelor percepute de la societatile de servicii de investitii financiare este de 100 de milioane de lei, respectiv 200 de milioane de lei, in functie de nivelul capitalului social. Tariful solicitat pentru autorizarea societatilor de administrare a investitiilor si a societatilor de investitii a fost majorat la 100 de milioane de lei, iar suma solicitata fondurilor deschise de investitii a urcat la 50 de milioane de lei. Traderii, care intermediaza operatiunile cu produse derivate, vor plati un comision de 75 de milioane de lei, ca si consultantii de investitii, persoane juridice.

Depozitarul central si Casa de compensare vor trebui sa achite pentru autorizare un tarif de 2 miliarde de lei. Comisionul pentru inregistrarea sau retragerea valorilor mobiliare de la CNVM a fost majorat la 10 milioane de lei, iar tariful de mentinere variaza intre 10 si 40 de milioane de lei, in functie de valoarea capitalului social al companiilor. Pentru autorizarea operatorilor de piata va fi platit un comision de 1 miliard de lei, in timp ce pentru autorizarea unei piete reglementate si pentru constituirea si administrarea unui sistem alternativ de tranzactionare va fi achitata suma de 250 de milioane de lei.

Aprobarea unui prospect intocmit in vederea admiterii la tranzactionare pe o piata reglementata, in conditiile in care aceasta nu este precedata de o oferta publica, va fi taxata cu 100 de milioane de lei. Sumele provenite din cota perceputa de CNVM pentru operatiunile derulate pe pietele reglementate si in cadrul sistemelor alternative de tranzactionare se suporta de catre cumparatori si se calculeaza zilnic de catre operatorii de piata, respectiv de catre operatorii de sistem. Nivelul cotei a ramas la 0,08%.

Virarea sumelor datorate se va realiza lunar, cel tarziu pana la data de 25 a fiecarei luni, corespunzator volumului tranzactiilor din luna precedenta, fara scaderea din obligatia de plata a comisioanelor bancare. Actul normativ din 2002 preciza ca virarea sumelor in contul CNVM se efectueaza bilunar, prima transa pana la data de 20 a lunii curente, pentru tranzactiile derulate pe primele 15 zile, iar a doua transa cel mai tarziu pana la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza, corespunzator volumului tranzactiilor din luna de raportare.

In cazul organismelor de plasament colectiv, baza de calcul este reprezentata de valoarea activului net al acestora, calculata pentru ultima zi lucratoare a fiecarei luni, de catre societatea de administrare a investitiilor sau de societatea de investitii autoadministrata si certificata de depozitar. Cota a ramas nemodificata, la 0,1%.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.