La prima vedere, conceptul care ghideaza investitorii, „cumpara ieftin si vinde scump", pare unul simplu, iar daca piata se afla si pe un trend ascendent nimic nu pare sa mai stea in calea succesului.

Ai cumparat ieri, iar azi pretul a crescut - deci ai cumparat ieftin. Jumatate din strategie e realizata, mai trebuie doar sa vinzi scump. Nici asta n-ar fi atat de dificil de facut daca n-ar fi mirajul continuarii cresterii. Actiunile cumparate cresc, profitul se acumuleaza, contul se umfla, iar investitorul e fericit. O zi, doua, o saptamana, o luna, poate un an. Dupa care urmeaza o perioada de stagnare sau corectie. Acesta este momentul in care investitorii rationali aleg sa-si marcheze profitul sau decid sa si-l conserve pana cand corectia se va sfarsi sau pana vor aparea noi semnale de reluare a trendului ascendent. Daca marcarea profitului se face relativ simplu prin vanzarea la un pret mai mare a actiunilor cumparate anterior, strategia de conservare a acestuia implica utilizarea instrumentelor derivate - contractele futures si options, in acest caz investitorul putand sa-si pastreze actiunile din portofoliu.

Un scurt exemplu practic va evidentia foarte clar cum se aplica aceasta strategie si cu ce rezultate.
Actiunile SIF 5 se numara printre vedetele pietei de capital din Romania, fiind in atentia tuturor categoriilor de investitori si beneficiind de o lichiditate ridicata. Pe langa Bursa de Valori Bucuresti, pe care se deruleaza tranzactii fizice cu actiuni SIF 5, exista si contractul futures si optiunile pe acesta, disponibile la Bursa din Sibiu, unde se tranzactioneaza doar pretul acestor actiuni pentru anumite termene in viitor (scadente de 3, 6, 9 sau 12 luni).

Intrucat contractul futures nu presupune livrarea actiunilor aflate la baza lui, la Sibiu se poate profita in egala masura de cresterea sau scaderea preturilor. Astfel, daca un investitor crede ca in perioada urmatoare pretul actiunii SIF 5 va scadea pe piata spot, el poate sa vanda contracte futures pe actiunile SIF 5 urmand sa le rascumpere ulterior la un pret mai mic in cazul in care estimarea lui a fost corecta, iar pretul SIF 5 a coborat.

Aceasta facilitate a pietei futures, si anume de a putea vinde actiunile fara a fi necesara detinerea lor fizica, permite investitorilor sa-si marcheze profiturile de pe piata spot pe actiunile respective pe o perioada limitata de timp.

Revenind la SIF 5, observam ca in anul acesta traseul acestei actiuni a fost unul crescator, pretul urcand in perioada martie - iulie de la 3 lei la 5 lei. Un randament foarte bun pentru mai putin de 6 luni. Cumpararea a 1.000 actiuni SIF 5 cu o investitie de 3.000 lei ar fi adus in aceasta perioada un profit de 2.000 lei sau un randament de 65%. Dupa atingerea acelui maxim de 5 lei/actiune, pretul a inregistrat o mica corectie urmata de o stagnare in jurul nivelului de 4,3 - 4,5 lei. Moment propice pentru luarea unei decizii privind viitorul actiunii SIF 5 in portofoliul investitorului. Daca acesta este foarte optimist in ceea ce priveste SIF 5 pe termen mediu sau lung, cel mai probabil ca nu se va atinge de actiunile cumparate la 3 lei. Daca este pesimist, atunci cea mai buna solutie este aceea a vanzarii actiunilor si marcarii profitului. Daca in schimb investitorul este indecis in ceea ce priveste perspectivele imediate SIF 5, poate alege sa-si conserve profitul acumulat pana la momenul respectiv prin vanzarea unui contract futures pe actiunile SIF5 pe piata de la Sibiu. Aceasta operatiune ii va permite sa pastreze actiunile in portofoliu si il va proteja de eventuale corectii de pret. Vanzarea contractului futures la inceputul lunii august la pretul de 4,4 lei/actiune pe scadenta septembrie, dupa ce a doua tentativa de revenire peste nivelul de 4,5 lei a esuat, ar fi conservat un profit de (4,4 - 3) x 1.000 = 1.400 lei indiferent de miscarile pretului SIF 5 in lunile august si septembrie.

Costurile unei astfel de strategii care se numeste hedging sunt reprezentate de garantia baneasca care trebuie depusa la casa de compensatie pentru vanzarea unui contract futures, respectiv 550 lei, si comisionul de tranzactionare care poate varia intre 1 si 2 lei/contract.

Atat timp cat pretul SIF 5 scade sub 4,4 lei, „dezumflarea" actiunilor pe piata spot va fi compensata in mare parte de cresterea profitului generat de contractul vandut la Sibiu. De exemplu, la inchiderea pietelor din 16 august, pe piata spot cele 1.000 actiuni SIF 5 valorau 3.970 lei (pret inchidere SIF 5 - 3,97 lei/actiune), iar pe piata de la Sibiu inregistra un profit de 366,5 lei (pretul de inchidere al contractului futures DESIF5-SEP07 fiind de 4,0335 lei), astfel ca valoarea cumulata a detinerilor SIF 5 este de 4.336 lei, apropiata de valoarea de 4.400 lei vizata de investitor.

Daca in schimb pretul actiunilor va inregistra o revenire peste nivelul de 4,4 lei, contractul vandut pe piata de la Sibiu va incepe sa genereze pierderi pe care investitorul va fi nevoit sa le suporte intr-o prima faza din cei 550 lei depusi initial ca garantie. Un avantaj al contractelor futures este acela ca ele pot fi lichidate in orice moment, astfel ca investitorul poate iesi din pozitia short oricand considera ca pericolul deprecierii actiunilor SIF 5 a trecut.

Pe langa protejarea detinerilor din piata spot, contractele futures pot fi utilizate ca un excelent instrument de speculatie de catre investitorii cu apetit ridicat pentru risc. In acest caz, avantajele majore ale derivatelor fata de tranzactiile clasice cu actiuni sunt acelea ca ofera acelasi potential de castig dar implica costuri de cateva ori mai mici si furnizeaza acest potential pentru ambele directii de miscare a pietei. Cu alte cuvinte regula „cumpara ieftin si vinde scump", valabila doar in aceasta ordine pe piata spot, devine mult mai flexibila pe piata futures, unde se poate realiza profit si daca „vinzi scump si cumperi ieftin", iar pe piata de capital romaneasca singura sansa de profit pe caderi de pret o ofera Bursa de la Sibiu.

Aceste articole au rolul unui demers educational. Exemplele concrete cu date din piata folosite pentru ilustrarea strategiilor nu reprezinta sfaturi de investitie. Responsabilitatea aplicarii strategiilor prezentate apartine doar investitorilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.