Pericolul capitalurilor speculative se resimte pentru prima oara de la liberalizarea deplina a leului. Dupa ce luni la rand au pompat bani pe piata financiara autohtona coborand fortat cursul de schimb, investitorii straini s-au speriat si au dat navala afara. Pana la schimbarea atitudinii, leul ramane vulnerabil.
Daca in ianuarie leul era cotat fata de euro la 3,35, la mijlocul anului, cursul plonjase pana aproape de 3,10. In decurs de sase luni, moneda nationala s-a apreciat aproape neintrerupt, pe fondul intrarilor masive de capital strain. Nivelul ridicat al dobanzilor la lei au atras investitorii straini, care nu s-au lasat intimidati nici macar de repetatele reduceri de dobanda operate de banca centrala. In primul semestru BNR a taiat 1,75 puncte procentuale din dobanda de politica monetara, fara ca acest lucru sa se resimta in evolutia cursului de schimb, care a revenit la valorile inregistrate in 2002. Rolul principal in acest scenariu l-a avut conjunctura internationala, care a favorizat plasamentele pe pietele emergente. Din acest motiv, leul s-a apreciat aproape cot la cot cu zlotul polonez, forintul maghiar si coroana ceha. In plus, nu numai pietele valutare au fost afectate de acest fenomen, ci si bursele, care au atins valori record. Intr-un studiu realizat de BNP Paribas se arata ca cele mai apreciate burse de pe pietele emergente sunt cele din China (cu un indice PER de 40), Bulgaria (38), Romania si Cehia (25).

Contagiunea americana

Asa cum era firesc, factorul care a apreciat valutele la nivelul intregii regiuni - apetitul crescut pentru risc al investitorilor straini - a fost si cel vinovat pentru corectiile care au urmat. Adancirea crizei de pe piata ipotecara din Statele Unite a zdruncinat optimismul investitorilor internationali. Dupa ce o serie de institutii financiare care acordau credite ipotecare cu risc ridicat au dat faliment pe continentul american, preturile la imobile au inceput sa o ia la vale, iar tendinta este de asteptat sa continue in urmatoarele 12 luni. Este posibil chiar ca preturile la case sa coboare sub pragul atins la ultima criza din Statele Unite, care a avut loc in 1990-1991.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.