Data convenita cu Uniunea Europeana pentru liberalizarea contului de capital este 11 aprilie 2005, dar o decizie finala in acest sens va fi luata de Banca Nationala a Romaniei (BNR),
a declarat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu.

"Data de 11 aprilie este evocata si convenita cu Uniunea Europeana. Ea nu a fost inca stabilita, dar, din cate stiu, Banca Nationala intentioneaza sa respecte acest calendar si pe mine ma bucura acest lucru. In principiu, ne tinem de aceasta data", a spus Tariceanu.

Romania s-a angajat in negocierile cu UE sa liberalizeze contul de capital, respectiv sa asigure accesul nerezidentilor la depozitele pe termen scurt in lei, pana la mijlocul acestui an.

La inceputul anului trecut, Banca Nationala a amanat urmatoarea etapa de liberalizare a contului de capital si a stabilit, prin Regulamentul Valutar, ca nerezidentii vor avea acces la depozitele in lei pe termen scurt cel mai tarziu la 10 aprilie 2005.
Urmatoarea etapa de liberalizare, accesul strainilor la titlurile de stat, este programata pentru inceputul anului viitor.

Pana la momentul aderarii vor fi ridicate si restrictiile impuse nerezidentilor pentru tranzactiile cu instrumente derivative.

Banca centrala a elaborat un proiect de modificare a Regulamentului Valutar, care stipuleaza dreptul BNR de a aplica masuri temporare, pe un interval de cel mult sase luni, in cazul unor miscari de capital pe termen scurt care ar duce la dezechilibre serioase ale politicii monetare si valutare.

BNR are in vedere introducerea a patru masuri administrative, printre care figureaza retinerea in depozitele BNR pentru un termen fix a unei cote din suma de valuta care reprezinta intrare de capital, folosita de orice rezident sau nerezident pentru a fi preschimbata in scopul constituirii unui depozit in lei.

In acelasi timp, BNR ia in calcul aplicarea unui comision asupra tranzactiilor valutare reprezentand un flux de capital si chiar impunerea unor restrictii de maturitate a depozitelor rezultate din intrarile sau iesirile de capital ale rezidentilor sau nerezidentilor. O alta masura se refera la instituirea unor rezerve minime obligatorii suplimentare pentru depozitele in lei ale rezidentilor sau nerezidentilor rezultate din conversia unor sume in valuta.

BNR are peste 12 miliarde de euro de pus la bataie

BNR a pregatit temeinic momentul. Rezervele valutare ale Bancii Nationale au avansat, in luna februarie, cu 738,8 milioane de euro, depasind pragul de 12 miliarde de euro, in principal in urma cumpararilor de valuta.

"Achizitiile" joaca un rol dublu. In prima faza, ele au calmat cursul monedei nationale amplificat de supraoferta de valuta de pe piata. In al doilea rand, rezerva constituita de BNR este si o masura de salvgardare.

In eventualitatea in care capitalurile speculatorii incep sa iasa din tara cu plusvaloarea din dobanzi, banca centrala va acoperi cel mai probabil deficitul de valuta din rezerva proprie.

Adrian Vasilescu: Decizia finala apartine bancii centrale

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, nu a negat data avansata de premierul Tariceanu. "Exista posibilitatea ca accesul nerezidentilor la depozitele in lei sa fie permis incepand cu 11 aprilie. Premierul Tariceanu a validat aceasta data, dar a mai spus ca decizia finala privind momentul liberalizarii contului de capital apartine BNR", ne-a declarat Vasilescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.