Pentru prima data de la explozia creditului de consum, depozitele populatiei sunt mai mari decat creditele contractate

Febra imprumuturilor pentru dotarea gospodariilor cu un frigider ori un aragaz nou s-a mai domolit. Pe ansamblu, veniturile romanilor au mai crescut. In aceste conditii, s-au pus mai multi bani de-o parte. Aceasta noua apetenta pentru economii ar putea fi legata de cresterea imprumuturilor pe termen lung, mai ales in valuta: romanii pastreaza bani ca sa poata face un credit imobiliar.

Datele prezentate la sfarsitul saptamanii trecute de Banca Nationala arata ca depozitele in lei (indiferent de scadenta) ale gospodariilor populatiei erau, la data de 31 iulie, de 37,1 miliarde de lei, cu 51,2% mai mult decat in urma cu un an.

Ritmul este aproape impresionant, daca ne uitam pe stasticile din urma, raportate in perioade similare. Spre exemplu, la 31 iulie 2006, economiile in lei ale populatiei erau in crestere cu numai 18,7% fata de anul precedent. Dar, in primul rand, ritmul de 51% este relevant pentru ca a depasit ritmul de crestere a creditelor in lei contractate de populatie (acestea au ajuns, la sfarsitul lunii iulie 2007, la 28,9 miliarde de lei, in crestere cu 48,4% in ultimele 12 luni).

Aceasta devansare este o premiera dupa 2004, anul indeobste considerat ca anul exploziei creditului de consum (incepand cu faimosul „credit doar cu buletinul").

E drept ca, in ultimul an, creditul populatiei in valuta a crescut cu 87% (pana la echivalentul de 23,6 miliarde de lei), de doua ori mai repede decat economiile in valuta. Dar cresterea puternica a economiilor in lei a facut sa se ajunga, din nou, la o premira pentru ultimii ani - total depozite ale populatie (echivalentul a 55,2 3 miliarde de lei) peste total credite (echivalentul a 52,5 miliarde de lei).

In conditiile in care dobanzile la depozite sunt, pe an ce trece, mai putin tentante, iar dobanzile la imprumuturi incep cat de cat sa scada (ca urmare a concurentei din sistemul bancar) poate parea un paradox aceasta apetenta „brusca" a populatiei pentru economisire.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.