Ilegalitatile care se comit pe piata de capital le dau batai de cap anchetatorilor. Desi fac parte dintr-o categorie speciala a infractiunilor si nu tin zi de zi capul de afis al ziarelor, infractiunile din acest domeniu afecteaza mediul romanesc de afaceri. Practic, tot ce se dicteaza pe piata de capital influenteaza economia nationala.

Pe baza investigatiilor efectuate in dosarele pe care le au in lucru, in colaborare cu procurorii de la DIICOT, Directia Generala de Combatere a Marii Criminalitati Organizate din cadrul IGPR spune ca una dintre metodele folosite in ilegalitati este manipularea. Acest lucru duce la modificarea artificiala a preturilor actiunilor pe piata Bursei de Valori Bucuresti (BVB), in scopul obtinerii de castiguri pe piata derivatelor: Bursa Monetar-Financiara si cea de Marfuri. Pentru a intelege mai bine cum stau lucrurile, ofiterii specialisti din IGPR ne-au explicat pas cu pas cum decurg afacerile oneroase.

Totul incepe, evident, cu inducerea in eroare a investitorilor. "Efectuarea de tranzactii sau lansarea de ordine de tranzactionare care presupun procedee fictive sau orice alta forma de inselaciune ori diseminarea de informatii prin mass-media, inclusiv Internet sau prin orice alta modalitate, care da sau ar putea sa dea semnale false, constituie manipulare. Aceste informatii induc in eroare asupra instrumentelor financiare, in conditiile in care persoana care a diseminat informatia stia sau trebuia sa stie ca informatia este falsa", ne-au precizat anchetatorii din cadrul IGPR. Tot manipulare a pietei se numeste si atunci cand au loc tranzactii sau sunt lansate ordine de tranzactionare care dau sau sunt in masura sa dea indicatii false sau inselatoare cu privire la oferta, cererea sau pretul instrumentelor financiare. Aceste fapte ilegale pot sa si mentina, prin actiunea uneia sau mai multor persoane, pretul instrumentelor financiare la un nivel anormal sau artificial.

Psihologia publicului investitor

In majoritatea cazurilor, infractiunile de acest gen sunt comise de unii reprezentanti ai unor societati comerciale sau responsabili din cadrul unor institutii publice (administratori ori directori executivi), care, intrand in posesia unor informatii privilegiate (ca de exemplu operatiuni de majorare a capitalului social din reevaluarea mijloacelor fixe), trec la initierea unor tranzactii pentru ei.

Mai mult decat atat, se practica si incheierea de tranzactii pentru altii prin care se achizitioneaza importante pachete de actiuni inainte ca aceste informatii sa devina publice. De regula, spun anchetatorii, aceste informatii influenteaza semnificativ pretul la care se tranzactioneaza actiunile pe piata.

In ceea ce priveste manipularea, fenomenul este prezent atat la bursele de marfuri, cat si la cele de valori. "Ori de cate ori are loc o crestere sau o scadere brusca a preturilor exista temerea ca ar fi vorba despre o manipulare", ne-a declarat unul dintre ofiterii specialisti care investigheaza neregulile de pe piata de capital.

Potrivit aceleiasi surse, manipularea este favorizata de cresteri sau scaderi majore de preturi, profitand de psihologia publicului investitor.

Pare banal, dar totul se speculeaza, pornind de la optimismul omului de afaceri si mergand pana la panica. Daca preturile cresc, manipulatorul actioneaza pentru extragerea cresterii, iar daca ele scad, el actioneaza pentru o scadere si mai mare. Astfel, el poate vinde mai scump unele actiuni si poate cumpara mai ieftin altele.

Jonglerii cu preturi

Manipularea este favorizata si de disponibilitatile de bani existente la un moment dat. Daca accesul la credite, de exemplu, este usor, manipulatorul se imprumuta cu sume mari de bani si cumpara actiuni pe piata cand preturile sunt in scadere. Ulterior, preturile cresc datorita volumului mare de cumparari si actiunile sunt revandute micilor investitori la preturi mai mari. Si misterul privind situatia unei companii in ceea ce priveste profitul, noi contracte, asocierea cu alte firme, investitii etc este un motiv care contribuie la realizarea strategiei de manipulare. Toate aceste informatii pot fi utilizate si pe piata in crestere, si pe cea in scadere. "Este o realitate faptul ca, in prezent, tendinta retelelor criminale este de a exploata institutiile financiare nebancare, ca reactie la controalele introduse in sistemul bancar. Scopul nostru este unul singur, si nu e greu de dedus la ce ma refer: combaterea spalarii banilor. In acest context, societatile de servicii financiare, organismele de plasament colectiv (fondurile mutuale, societatile de investitii) devin mecanisme intens utilizate pentru spalarea fondurilor obtinute ilicit", ne-a mai precizat unul dintre ofiterii Directiei Generale de Combatere a Marii Criminalitati Organizate.

Inselaciunea, una dintre "arme"

Daca persoane cu functii de conducere participa, in principal, la comiterea acestor infractiuni, nici brokerii ori intermediarii de tot soiul nu stau "cu mainile in san". Anchetatorii spun ca primii dintre cei mentionati, angajati ai unor societati de servicii de investitii financiare, introduc la tranzactionare actiuni cumparate ilegal de la detinatorii de drept.

Metoda e cat se poate de simpla si pare sa aiba si succes. Prin folosirea de procuri false, intermediarii neautorizati introduc la tranzactionare actiuni cumparate ilegal de la populatie, prin inducerea in eroare a agentilor de valori mobiliare. Ca in orice infractiune, unde scopul final este obtinerea unei sume cat mai mari de bani, se apeleaza si la acte de inselaciune. Este vorba despre reprezentanti ai societatilor emitente de actiuni interesati de castigarea pachetului de control, care cumpara de la actionarii societatii certificatele de actionar pe care le tranzactioneaza in nume propriu.

Au existat situatii cand reprezentanti ai unor firme de servicii de investitii financiare, nerespectand ordinele de cumparare date de clienti, au folosit in scop personal sau in al unor societati in care sunt direct interesati, sumele de bani avansate de clienti. Si derularea unor imprumuturi de bani prin manipularea preturilor actiunilor cu care s-a garantat restituirea imprumuturilor este o metoda la fel de des folosita pentru rotunjirea conturilor.

2.564 dosare pentru mare criminalitate

De la inceputul anului si pana in prezent, ofiterii Directiei Generale de Combatere a Marii Criminalitati Organizate din cadrul IGPR au declinat, in baza art. 12 din Legea 508/2004, un numar de 2.564 dosare privind 5.729 infractiuni si 4.742 persoane cercetate. Astfel, in ceea ce priveste marea criminalitate, s-au inregistrat cresteri cu 35% pe segmentele de crima organizata (Legea 39/2003), de la 442 la 597 cazuri; spalarea banilor (Legea 656/2002), cu 2,6%, de la 345 la 354 cazuri; infractiuni privind piata de capital (Legea 297/2004), cu 36,3%, de la 22 la 30 cazuri; comertul electronic (Legea 365/2002), cu 30,38%, de la 283 la 369 cazuri si inselaciune (paguba peste 500.000 euro, cu 353,84%, de la 52 la 236 cazuri).
Anul trecut, pe linia combaterii macrocriminalitatii economico-financiare au fost constatate 2.230 infractiuni, fiind cercetate 1.110 persoane, 136 in stare de retinere sau arest preventiv. Bunurile si valorile indisponibilizate s-au ridicat la 107.703,37 mii lei, 24.934.025,35 euro, 200.123,805 dolari, 2,9 kg aur confiscat si 39 imobile puse sub sechestru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.