Strategia de restructurare a companiei ar putea fi aprobata in luna septembrie

Executivul a cerut efectuarea unui audit pentru o evaluare corecta a costurilor practicate pentru serviciile de distributie. In sedinta de guvern de miercuri a fost aprobata reducerea la jumatate a comisionului primit de Posta pentru distribuirea pensiilor. Ministerul Comunicatiilor va prezenta Guvernului, pana la finele lunii septembrie, un proiect de hotarare privind strategia de restructurare a Companiei Nationale Posta Romana, a anuntat, ieri, ministrul Iuliu Winkler. "In cursul saptamanii viitoare, consultantul ne va transmite raportul final de evaluare cu privire la restructurarea operatorului postal. In termen de o luna vom depune la Guvern un proiect de hotarare in acest sens", a declarat Winkler, intr-o conferinta de presa. MCTI si Roland Berger Strategy Consultants au semnat, la finele lunii ianuarie 2007, contractul de consultanta si servicii financiare pentru restructurarea CNPR. Contractul se va desfasura pe parcursul a 18 luni, iar onorariul consultantului este de 1,8 milioane de euro. Posta Romana are peste 35.000 de angajati, care-si desfasoara activitatea in 7.100 de oficii postale, grupate in zece directii regionale. Actionarii companiei sunt MCTI, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.

Comisionul, redus de la 1,3% la 0,7%

Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale ne-a declarat ieri ca Executivul a aprobat in sedinta de miercuri o ordonanta prin care valoarea comisionului platit Postei Romane a fost redusa de la 1,3% la 0,7% din suma totala a pensiilor. "Masura a fost luata la propunerea Guvernului. Subiectul a fost discutat si in sedinta de saptamana trecuta, insa la momentul respectiv Ministerul Comunicatiilor a cerut mai mult timp de gandire", a precizat ministrul.

Potrivit ministrului Paul Pacuraru, Posta este unul dintre cei mai mari consumatori de fonduri publice. "Odata cu cresterea pensiilor, a crescut foarte mult comisionul, respectiv de la 38 de milioane de euro, in 2001, la peste 65 de milioane in 2006 si pana la 82 de milioane in 2007, ceea ce este enorm", a explicat ministrul Muncii.

Decizia va intra in vigoare imediat ce ordonanta va fi publicata in Monitorul Oficial. Surse guvernamentale ne-au declarat ca saptamana trecuta au avut loc trei intalniri intre reprezentantii Postei si cei ai ministerelor Muncii si Comunicatiilor. Discutiile s-au axat pe valoarea comisioanelor si analizarea rentabilitatii si a profitului Postei. In urma nemultumirilor aratate de reprezentantii CNPR, s-a decis efectuarea unui audit in cadrul companiei. Potrivit acelorasi surse, in urmatoarea perioada o reducere similara a comisionului practicat de Posta va fi aprobata si in privinta alocatiilor si ajutoarelor de somaj virate catre cetateni.

Audit pentru evaluarea corecta a costurilor

Ministrul Economiei si Finantelor a cerut efectuarea unui audit "sever" la Posta Romana pentru o evaluare corecta a costurilor cu distribuirea pensiilor. El a justificat masura prin faptul ca suma comisionului pe care statul il plateste companiei pentru acest serviciu este mult prea mare. "Am dispus un audit sever la Posta Romana, in care sa facem o evaluare clara a costurilor, deoarece nu mi se pare corect ca odata cu majorarea cu 70% a pensiilor, in intervalul 1 ianuarie 2007-1 ianuarie 2008, sa majoram comisionul companiei tot cu 70%", a explicat Vosganian.

Solutia avuta in vedere este reducerea proportionala a comisionului odata cu marirea pensiilor. La randul sau, ministrul Muncii ne-a precizat ca, daca va fi nevoie, se va recurge si la efectuarea unui audit extern independent.

Solutia alternativa, plata prin card

Pentru efectuarea platilor, o alternativa la serviciul postal ar fi plata prin card. Vosganian propune ca persoanele instruite care fac parte din categoria pensionarilor din serviciile speciale, aparare, serviciile de informatii, care locuiesc in municipii si orase, sa primeasca pensiile prin card. In acest fel, nu vor mai fi deservite de Posta Romana, a precizat ministrul Finantelor. Acesta a adaugat insa ca pentru pensionarii din mediul rural nu se poate pune problema unei masuri de schimbare a modalitatii de plata si, prin urmare, aceasta categorie de pensionari va ramane in continuare in sarcina de deservire a Postei Romane.

Monopol pana in 2012

Compania Nationala Posta Romana a inregistrat in 2006 un profit brut de 43,4 milioane lei, in crestere cu 9,7% fata de aceeasi perioada a anului 2005, potrivit datelor furnizate de societate. Cifra de afaceri a fost de 814,98 milioane de lei (231 milioane euro) pe 2006, iar estimarile pentru 2007 indica o cifra de afaceri de peste 300 milioane euro.

Posta detine prin lege dreptul de serviciu universal. Pe baza acestui avantaj, compania a majorat cu 60% tarifele de la 1 august, si a anuntat ca le va dubla pana la sfarsitul anului 2008. La nivelul UE s-a stabilit ca liberalizarea completa a pietei serviciilor postale sa fie facuta din anul 2012. In prezent, doar Suedia, Germania, Finlanda, Estonia, Olanda si Marea Britanie au eliminat monopolul de stat asupra acestor servicii. Uniunea a inceput eforturile de deschidere a pietei serviciilor postale inca din 1997.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.