Estimarile arata ca bancile din fostul bloc comunist ar putea inregistra o crestere a creditelor pentru populatie si companii intre 25 si 30% in urmatorii ani, in conditiile in care economiile statelor dintre Marea Baltica si Marea Neagra recupereaza distanta fata de vecinii occidentali.

In conditiile in care castigurile din afacerile traditionale au crescut puternic, bancile din regiune nu au simtit nevoia sa recurga la produse mai sofisticate, precum imprumuturile cu riscuri colaterale sau plasamentele garantate ipotecar pentru a-si extinde profiturile, asa cum au procedat bancile din Vest.

"Bancile noastre sunt foarte putin expuse la imprumuturile cu riscuri colaterale ", a spus Cristina Mazea, analist care se ocupa de bancile din statele europene emergente pentru Merrill Lynch, citata de Reuters. Aceasta a adaugat ca mai ingrijoratoare ar trebui sa fie problemele referitoare la liniile de finantare si ca piata trebuie sa inteleaga implicatiile acestora.

In conditiile in care piata creditelor creste mai repede fata de valoarea activelor in regiune, bancile trebuie sa suporte un gol din ce in ce mai mare intre active si depozite si sa se bazeze mai mult decat bancile occidentale pe obligatiuni si imprumuturi interbancare pentru a-si asigura lichiditatile necesare.

Economistul specializat in problemele pietelor emergente europene de la Baring Asset Management, Matthias Siller, spune ca bancile din Kazahstan si entitatile bancare mai mici din Rusia ar putea intampina dificultati si ar putea fi nevoite sa recurga la ajutorul marilor banci, care ar putea astepta aceasta oportunitate pentru potentiale preluari.