Activele nete ale fondurilor deschise de investitii (FDI) au ajuns in luna iulie la 800 milioane lei (253,3 milioane euro), in crestere cu 2,43% fata de iunie si cu 26,38% comparativ cu sfarsitul anului 2006, potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

Calculate in euro, activele nete ale fondurilor mutuale au avansat in iulie cu 1,32% fata de luna anterioara si cu 35,3% fata de finalul lui 2006, ca efect al deprecierii monedei nationale in iulie si ca urmare a aprecierii leului in primele sapte luni ale anului. In luna iulie leul s-a depreciat cu 0,77% fata de euro, comparativ cu luna iunie. in primele sapte luni ale acestui an, moneda nationala s-a apreciat cu 7,08% fata de euro. La sfarsitul lunii iunie, activul net al fondurilor mutuale era de 781 milioane lei (250 milioane euro), iar la sfarsitul anului 2006 activul net era de 633 milioane lei (187,2 milioane euro), potrivit NewsIn.

In functie de cotele de piata, fondurile de actiuni si-au consolidat "suprematia" capatata in industrie inca din luna mai, atingand la sfarsitul lunii iulie o cota de 43,9%, comparativ cu cota de 22,2% de la finalul lui iunie 2006. Aceasta evolutie a fondurilor de actiuni a fost posibila atat datorita performantelor remarcabile realizate, cat si nivelului lor ridicat de atractivitate. Fondurile diversificate aveau o cota de piata de 35,2%, fondurile monetare o cota de 14,5%, iar fondurile de obligatiuni detineau o cota de piata de 7%. Comparativ cu luna precedenta, fondurile de actiuni si cele diversificate si-au marit cota de piata, iar fondurile monetare si de obligatiuni si-au diminuat cota de piata.

In clasamentul activelor nete, la sfarsitul perioadei analizate, fondurile de actiuni s-au plasat pe primul loc, cu 346 milioane lei, urmate de fondurile diversificate cu 282 milioane lei, de fondurile monetare cu 116 milioane lei, ultima pozitie fiind ocupata de fondurile de obligatiuni, cu active nete de 56 milioane lei. Cea mai mare crestere din luna iulie a activului net a fost inregistrata de fondurile de actiuni, de 7,6%, urmate de fondurile diversificate, cu o apreciere de 5,7%, in vreme ce activele nete ale fondurilor de obligatiuni au scazut cu11,1%, iar cele ale fondurilor monetare s-au diminuat cu 1,1%.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.