Fondurile finanteaza societatile comerciale cu sume de la 500.000 de euro.

Orice societate comerciala poate apela, de regula, pentru dezvoltare la banii unui fond de investitii daca are un bun management, dar mai ales piata.

„Fondurile straine prezente in Romania doresc sa investeasca de regula in sectoarele retail, IT, farmaceutic, financiar, media. Sint preferate acele societati care au de-a face direct cu consumatorul. Un alt sector cu potential de dezvoltare este cel al materialelor de constructii“, ne anunta Leo Gherghina, partener la Societe Generale Asset Management Alternative Investments. Potrivit acestuia, fondurile se feresc sa-si bage bani in industrie, productie, sectoare care au nevoie de investitii mari in mijloace fixe.

Investitia pe care o face un fond are legatura cu planul de dezvoltare a acelei afaceri. Suma minima este in jur de 500.000 de euro si poate ajunge, in unele cazuri, la citeva zeci de milioane de euro. Exista pe piata fonduri care prefera sa faca investitii mici, de 500.000-800.000 de euro. Apoi urmeaza cele care prefera firmele mai mari, unde suma trece de unu-noua milioane de euro, iar ultimele fonduri sint cele care investesc de obicei 10-40 de milioane de euro intr-o societate. De regula, banii primiti de companie se transforma in actiuni la firma respectiva, pe care le primeste fondul.

Dar, ca in orice afacere, atunci cind da banul, investitorul impune si anumite conditii. „Ne intereseaza daca societatea are un management performant si trebuie sa stim ca putem iesi la un anumit moment din acea afacere. In plus, avem dreptul de veto in companie“, precizeaza Leo Gherghina. De regula, un fond sta intr-o afacere intre trei si cinci ani. In momentul in care investeste intr-o companie, fondul pune automat si conditiile prin care se asigura ca iese din acea afacere. Acestea se refera ori la vinderea societatii catre un investitor puternic, ori la listarea acesteia la bursa. Aceasta vinzare are, de regula, legatura cu dezvoltarea afacerii si a oportunitatii de a o vinde. „Am iesit dintr-o afacere si dupa citeva luni, dar si dupa sapte ani. Dar regula este de trei-cinci ani“, mai spune Gherghina.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.