Din toamna, preturile alimentelor vor suferi modificari importante, astfel incat, pana cel tarziu la sfarsitul lunii octombrie, valoarea acestora va creste in medie cu 35 la suta.

"Toate alimentele, de la paine si ulei la carne si lapte se vor scumpi pana la mijlocul lunii octombrie, cel tarziu sfarsitul acesteia. La o mare parte dintre produse se vor inregistra cresteri de pret de 40 de procente, sau chiar mai mult, iar la altele de mai putin, de 20 la suta, dar cumulat cred ca se va ajunge la o valoare de 35 la suta", ne-a spus Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara. In spatele ascensiunii preturilor la alimente sta, potrivit acestuia, seceta din aceasta vara. "Preturile vor creste pentru fiecare produs, in functie de cat de mult a afectat seceta materia prima a respectivului aliment. Astfel ca, de exemplu, la ulei ne asteptam la majorari de 20 de procente, in timp ce la paine si carne, in special cea de vita, vor vedea cresteri de 40 la suta", a mentionat reprezentantul FSIA. In ceea ce priveste pretul conservelor de legume si fructe, acesta ar putea creste in toamna cu pana 50%, din cauza lipsei de materii prime, ca urmare a secetei prelungite care a afectat culturile agricole, a declarat Aurel Tanase, presedintele patronatului de profil Romconserv.

Pretul carburantilor, dependent de piata internationala

Ca si cum scumpirea alimentelor n-ar fi suficienta, benzinarii particulari ne avertizeaza ca nici pretul carburantilor nu va ramane batut in cuie. "Dupa parerea mea, in viitorul foarte apropiat, probabil din toamna, se vor opera modificari ale preturilor la carburanti", ne-a spus Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari. "Aceste majorari nu depind de noi. Practic, preturile la carburanti sunt strans legate de piata internationala. Depinde de ce se va petrece acolo, dar avem semnale ca nu 'este de bine>>", a adaugat Tache.

ANRE ne pregateste de scumpiri

Iar ca seria de scumpiri sa fie completa, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei anunta ca pretul energiei electrice s-ar putea majora si el. Astfel, ANRE ar putea recunoaste o parte a costurilor producatorilor de energie, dupa o analiza detaliata, insa aceasta recunoastere va duce la majorarea preturilor pentru populatie, a declarat presedintele institutiei, Gergely Olosz. "Am primit solicitare de recunoastere a costurilor de productie de la mai multi producatori. De la Complexul Energetic Rovinari am primit o solicitare scrisa in acest sens", a precizat Olosz. Potrivit ANRE, mai multe solicitari de acest fel au venit, pe cale verbala, de la Electrocentrale Bucuresti si de la alti producatori de energie.

"S-ar putea ca unele costuri sa fie justificate", a mentionat Olosz. De asemenea, Ministerul Economiei si Finantelor a anuntat ca vrea sa infiinteze un fond de contributii pentru dezafectarea unitatilor nuclearoelectrice si depozitarea deseurilor radioactive, constituit din resurse financiare asigurate de Nucleraelectrica, proiect care ar putea determina cresterea preturilor la energie.

Inflatia anuala a urcat la 3,99% in iulie

In luna iulie, preturile de consum au crescut cu 0,29%, fata de 0,14% in luna precedenta, pe fondul scumpirilor inregistrate la alimente si la produse din tutun, iar inflatia din ultimele 12 luni a urcat in luna iulie pana la 3,99%, potrivit Institutului National de Statistica.

Marfurile alimentare au inregistrat un avans de 0,56%, in conditiile scumpirii legumelor cu 2,59% si a fructelor cu 2,18%. Sectorul nealimentar a avut o majorare a preturilor de 0,44%, bazata in principal pe cresterea semnificativa a preturilor la produsele din tutun, cu 4,24%.

In compensatie, tarifele la servicii au consemnat o usoara scadere, de 0,67%, sustinuta de ieftinirea serviciilor de telefonie (-3,38%) si transport aerian (-2,9%).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.