Subscrierile la majorarile de capital vor putea fi valorificate imediat prin drepturile de alocare.

Durata mare de inregistrare a majorarilor de capital social la institutiile autorizate pe piata romaneasca de capital nu va mai fi o problema pana la sfarsitul anului in curs, sustin reprezentantii BVB. Emitentii vor avea posibilitatea sa adopte in intervalul de subscriptie pana la operarea majorarii in Registrul Comertului un nou instrument financiar: drepturile de alocare.

Investitorii la Bursa, dar si societatile comerciale vor putea sa-si valorifice, astfel, imediat, subscrierile in cadrul majorarilor de capital social. "Drepturile de alocare umplu perioada in care investitorii erau privati de drepturile de proprietate la subscriere", explica Stere Farmache, directorul Bursei de Valori Bucuresti (BVB). La maturitate, dupa inregistrarea majorarii de capital Drepturile de alocare sunt atasate actiunilor noi emise si au numai valoare intrinseca pe care acestea le-o confera.

Instrumentele financiare vor fi tranzactionate ca si actiunile, supunandu-se acelorasi reguli si sistem de tranzactionare, cu deosebirea ca sunt emise pe termen scurt. Acestea ajung la maturitate dupa inregistrarea majorarii de capital la Oficiul Registrului Comertului sau in eventualitatea anularii majorarii de capital de catre o instanta judecatoreasca.

"In cazul in care majorarea de capital este declarata nula in instanta, drepturile de alocare isi pierd consistenta si substanta, iar investitorii care cumpara aceste instrumente financiare isi asuma acest risc de la bun inceput. Tinand cont de faptul ca inglobeaza acest risc, drepturile de alocare se vor tranzactiona cu un discount", precizeaza Septimiu Stoica, presedintele BVB.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.