Investitorii straini aleg Romania dupa calcule stricte de costuri, pe care insa le dau peste cap muncitorii, chiar si cei mediu calificati, care ajung sa faca politica salariala a multinationalelor.

In domeniile tehnice, companiile ar putea ajunge sa importe muncitori straini

Bucurestiul, Timisoara si alte orase cum ar fi Pitesti, Ploiesti sau Cluj sint citeva dintre zonele din Romania unde muncitorii, fie ei calificati sau necalificati, au ajuns sa lege si sa dezlege planurile de afaceri ale multinationalelor. Acestea se vad puse in situatia de a plati cit cere piata, adica mai mult decit au prognozat, si astfel Romania se dovedeste mai scumpa decit legenda „tarii cu bananieri“, raspindita in Vest. Specialistii in recrutare de la companii HR la care investitorii au apelat in ultimii ani spun ca se confrunta cu problema pretentiilor crescute ale muncitorilor, in conditiile in care stiu ca afara salariile sint de patru ori mai mari. Cea mai mare provocare pentru investitori ramin gasirea si atragerea personalului calificat si necalificat necesar demararii sau dezvoltarii afacerilor, asa cum este cazul unor companii intrate pe piata din Timisoara, cotat cu cinci stele de USAID, adica „oras deschis investitiilor“. Firme precum Siemens VDO, Alcatel sau Continental AP au fost nevoite sa creasca salariile constant, sa aduca forta de munca din alte zone ale tarii sau chiar sa intre in competitie cu ceilalti investitori pentru a-si pastra sau angaja noi muncitori.

„In acest moment, un muncitor necalificat solicita in Bucuresti un venit net (salariu+tichete) de minimum 900 de lei, iar muncitorii calificati solicita un venit de 1.100, 1.200 de lei net. Majoritatea companiilor de pe piata isi adapteaza oferta la cererea muncitorilor, insa sint si companii care nu isi adapteaza oferta si le este din ce in ce mai dificil sa gaseasca personal“, spune Iuliana Badea, Sales Manager la Lugera&Makler. Aceasta adauga ca cel mai greu de gasit sint „muncitorii calificati, sudori, timplari“. Insa acesti angajati pun si o alta problema fata de cei care au un plan de cariera in fata, pentru ca sint mai greu de fidelizat. „Problema, cel putin in Bucuresti, este ca oamenii prefera sa stea acasa decit sa lucreze pe salarii mai mici chiar daca sint necalificati. Numarul crescut al ofertelor face ca alegerea oamenilor sa fie legata exclusiv de salariu si de alte beneficii si nu de sansa unui loc de munca stabil si cu anumite posibilitati de dezvoltare“, sustine Badea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.