Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea sa mentina dobanda cheie la 7% pe an, la sedinta de politica monetara din 31 iulie, deoarece piata anticipeaza noi cresteri de preturi din cauza secetei, iar aprecierea leului s-a mai temperat, spun cei mai multi dintre analisti.

Va mentine BNR dobanda cheie la 7%? Economistul sef al ABN Amro Bank Romania, Radu Craciun, e de parere ca BNR va mentine, marti, dobanda de politica monetara la 7% pentru ca "se preconizeaza cresterea preturilor la produse alimentare, ceea ce va avea un impact inflationist cert".

De asemenea, dat fiind ca presiunile cauzate de aprecierea leului par sa fi disparut, e posibil ca BNR sa fi sters de pe agenda sa de urgenta ingrijorarile legate de evolutia cursului de schimb din piata valutara si, in consecinta, sa nu mai ia in considerare eventuale scaderi de dobanda, ci sa isi indrepte atentia spre tintirea inflatiei, a mai declarat Craciun, citat de NewsIn.

Economistul Florian Libocor a precizat ca nu crede ca banca centrala are motive sa scada din nou dobanda de politica monetara pe 31 iulie, data fiind "stagnarea dezinflatiei si prospectiile inflationiste in crestere pe termen scurt". Libocor estimase la inceputul anului ca "relaxarea maxima a dobanzii de politica monetara in 2007 este de 150-200 puncte de baza", respectiv de la 8,75% pana la cel mult 6,75% pe an, dar in previziunile sale luase in calcul un ritm diferit de relaxare a acesteia, "mult mai precaut".

"Oricum, o noua reducere de dobanda ar avea acelasi impact, adica nul in comparatie cu efectul scontat", a mai spus Libocor pentru NewsIn.

Cat priveste nivelul rezervelor minime obligatorii, Libocor isi mentine parerea ca "ar fi trebuit redus chiar inainte de liberalizarea completa a contului de capital", iar o reducere a acestora "ramane la fel de necesara si acum". "O astfel de decizie, insa, este din ce in ce mai dificil de luat, in contextul in care datoria pe termen scurt este in crestere", a explicat Libocor.

Analistii ING Bank Romania se asteapta, de asemenea, ca BNR sa mentina actuala rata a dobanzii cheie in sedinta din 31 iulie, ca urmare a inrautatirii perspectivelor privind inflatia, in contextul politicii fiscale "largi" si a politicilor salariale generoase. "Orice alta reducere a dobanzii cheie ar fi un cost prea mare al credibilitatii bancii centrale, din cauza deteriorarii perspectivelor privind inflatia pe termen mai lung, ca rezultat al politicilor fiscale si salariale in expansiune ce ar putea reinflama asteptarile inflationiste", a spus Ciprian Dascalu, senior economist la ING Bank Romania.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.