Evolutia cursului de schimb a determinat, in iunie, o crestere cu 10 la suta a imprumuturilor contractate de populatie

In luna iunie comparativ cu mai, moneda nationala s-a apreciat cu peste patru procente. Iar evolutia cursului de schimb a fost favorabila activitatii de finantare in valuta, mai ales in cazul populatiei. In schimb, economisirea in lei sau dolari a fost dezavantajata, inregistrand chiar scaderi.

Soldul total al creditului neguvernamental s-a majorat, in luna iunie comparativ cu mai, cu circa 2,4%. Totusi, datele publicate de Banca Nationala arata faptul ca populatia, desi s-a orientat si spre finantarile in moneda nationala, pe primul loc au fost imprumuturile in valuta. Astfel, soldul total al creditelor in lei acordate populatiei s-a ridicat la 27,88 miliarde de lei, cu 3,5% mai mult decat in luna anterioara.

Pe de alta parte, imprumuturile in valuta au sporit pana la aproape 6,8 miliarde de euro. Iar comparativ cu luna mai, soldul finantarilor in valuta s-a majorat cu aproximativ 10%.Spre deosebire de preferintele populatiei pentru credite, companiile au ales, in principal, finantari care nu implica asumarea riscului valutar. Astfel, soldul imprumuturilor denominate in lei s-a ridicat, in iunie, la peste 29 miliarde de lei, cu circa 3,2% mai mult decat in luna precedenta.

Economisirea in valuta, descurajata

Simultan, soldul creditelor in valuta, care a ajuns la echivalentul a 9,87 miliarde de euro, a inregistrat o crestere de numai doua procente.

Spre deosebire de activitatea de creditare, economisirea in valuta nu mai este atractiva nici pentru populatie, nici pentru companii. Valoarea depozitelor in banci ale populatiei si firmelor din tara noastra a crescut cu 2,2% in iunie fata de luna anterioara pana la 100,43 miliarde de lei, ca efect al majorarii depozitelor in lei intr-un ritm care a compensat declinul economiilor in valuta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.