Aprecierea puternica a leului in acest an ii forteaza pe micii producatori sa iasa din afaceri si afecteaza exporturile, mai ales pe cele de bunuri cu valoare adaugata scazuta precum textilele, arata o analiza Reuters.

Leul puternic forteaza schimbarea structurii exporturilor romanesti Moneda romaneasca a urcat cu 7% fata de euro de la inceputul acestui an, dupa o crestere de 10% in 2006, expunand sute de exportatori locali unor pierderi puternice. Dintre acestia, putini apeleaza la masurile de protectie impotriva riscurilor pe pietele financiare.

O mare parte a productiei romanesti se bazeaza inca pe tehnologii invechite, din perioada comunista si se concentreaza pe bunuri de baza precum textilele, care pot fi fabricate la costuri mici, dar sunt sensibile la miscarile de pret, mai scrie Reuters, citat de NewsIn. "Cateva sute de exportatori vor finaliza procedurile de faliment in decembrie", a spus seful Asociatiei Romane a Exportatorilor si Importatorilor, Mihail Ionescu.
"Impactul este mult mai mare. Exportatorii vor pierde 25 milioane euro pe luna la fiecare apreciere a leului cu 1%", a adaugat acesta. Reprezentantii industriei au cerut, in repetate randuri, bancii centrale, sa intervina pentru a slabi leul. Cu toate aceste, banca a fost reticenta la interventii, deoarece moneda puternica ajuta la mentinerea inflatiei la un nivel scazut.

In mod oficial, banca nu a mai intervenit pentru a influenta cursul monetar de la sfarsitul anului 2005, cand a cumparat euro pentru a mentine leul slab. Unii analisti sustin ca banca a intervenit pe piata, sub acoperire, in cursul acestei luni, cand leul a ajuns la varful ultimilor cinci ani, de aproximativ trei lei pe euro. Banca centrala a negat aceste afirmatii. Bancile cumparau un euro cu 3,1250 lei si il vindeau cu 3,1300 lei in deschiderea sedintei valutare de vineri, la un nivel apropiat de cel de joi seara, in lipsa unor tranzactii cu sume semnificative.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.