Problema ordonantei de Guvern emisa in noiembrie anul trecut care dadea dreptul Vamii sa perceapa accize de cinci ori mai mari pentru masinile importate in leasing a fost solutionata cu 5 luni intarziere, a declarat Cornel Coca Constantinescu, presedintele Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR). "Ordonanta in cauza a avut un drum sinuos. A intrat pe ordinea de zi a Guvernului in decembrie, dar a fost amanata. Apoi au venit alegerile. Abia in februarie a fost modificat articolul privind accizele", a declarat Coca Constantinescu.

Reamintim ca un articol "buclucas" din Normele de aplicare a Codului Fiscal publicate in noiembrie anul trecut ii obliga pe romanii care achizitionau masini in leasing sa plateasca accize la valoarea integrala a masinii, si nu la valoarea reziduala - de 20 la suta. Problema era ca articolul in cauza nu spunea nimic despre contractele pe care le viza legea, asa ca vamesii, plini de zel, s-au apucat sa scrie facturi pentru sume de cinci ori mai mari, inclusiv pentru contractele semnate in anii trecuti. La momentul respectiv, reprezentantii firmelor de leasing au protestat, sustinand ca aceasta practica incalca in mod brutal principiul neretroactivitatii legii. Pana cand Ministerul de Finante a rezolvat aceasta problema, zeci de firme si persoane au platit accizele majorate, iar acum trebuie sa-si recupereze banii.

"Directia Vamilor este cea care trebuie sa returneze banii, iar utilizatorii sunt cei care trebuie sa ii recupereze", spune Coca Constantinescu. El sustine ca firmele de leasing n-ar trebui sa fie implicate in procesul de recuperare a banilor si ca fostii clienti sunt cei care trebuie sa plimbe hartiile si sa stea la cozi la Directia Vamilor. "Exista si cazuri cand firmele de leasing isi sprijina utilizatorii. Insa numai in situatia in care companiile sunt cele care au platit acciza in numele clientilor. In astfel de situatii s-a convenit cu Directia Vamilor sa se efectueze compensatii in contul accizelor", concluzioneaza Coca Constantinescu.

In privinta modului in care se percep acum accizele la contractele de leasing, presedintele ASLR a precizat ca pentru contractele incheiate pana la aparitia Normelor Codului Fiscal, se va plati acciza pentru 20 la suta din valoarea masinii, in timp ce romanii care isi iau masina in leasing din martie vor plati acciza la valoarea integrala a masinii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.