Politele de raspundere civila auto (RCA) pentru anul viitor nu vor mai avea pret unic. Acesta poate varia cu 10 la suta sub sau peste tarifele de referinta ce vor fi in curand fixate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) impreuna cu societatile de profil, ne-a declarat, ieri, Florentina Almajanu, secretarul general al Uniunii Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR). "Nu stim inca data la care se va fixa pretul. Un lucru cert este insa ca societatile vor fi obligate sa pastreze pe toata durata anului pretul comunicat initial Comisiei. De exemplu, daca un asigurator hotaraste sa vanda RCA cu 5 la suta sub pretul fixat de CSA, va trebui sa mentina valoarea pe toata durata anului indiferent daca ii ies calculele sau nu", a spus Almajanu.
Reprezentantul societatilor de asigurare se asteapta la o usoara crestere a numarului de polite RCA fata de finalul anului trecut si spera intr-o constientizare a necesitatii RCA-ului din partea populatiei.

Mai scump ca anul trecut
Secretarul general UNSAR a mai estimat o crestere a pretului politelor pentru anul viitor. Scumpirea poate fi semnificativa daca luam in calcul faptul ca RCA va fi unita cu polita de carte verde. Avantajul este ca RCA va functiona astfel si in strainatate. Pana in prezent, autoritatea de supraveghere a stabilit limite minime de vanzare a RCA, in functie de capacitatea cilindrica a autovehiculului si numarul de locuri.
Pentru acest an, acestea variaza intre 1,28 milioane de lei si 9,5 milioane lei. Pana acum, pentru a atrage clientii, in lipsa unei concurente de pret, firmele au organizat tombole cu diverse premii.
Potrivit datelor CSA, anul trecut primele brute subscrise din asigurari obligatorii auto au insumat 5.540 de miliarde lei, in conditiile unor venituri totale din asigurari generale directe de 20.217,4 miliarde lei.
Estimarile pe primele opt luni arata un nivel al incasarilor din asigurari generale de peste 20.000 de miliarde lei. In baza unei singure asigurari RCA 2004, o companie de profil poate acorda despagubiri maxime in suma de 5,5 miliarde lei, de trei ori mai mult decat in 2003, cand valoarea maxima a fost de 1,8 miliarde lei.
De asemenea, raspunderea asiguratului fata de terte persoane este preluata de societatile de asigurare in limita a doua miliarde de lei pentru pagube materiale directe si indirecte si de 3,5 miliarde lei pentru vatamari corporale sau deces, cu o limita maxima pe persoana de 700 milioane lei. CSA a autorizat sa practice RCA un numar de 15 societati de asigurari, si anume Asirom, Omniasig, Astrans, Sar Transilvania, Agras, Unita, Interamerican, Allianz-Tiriac, Ardaf, Asiban, Ceccar-Romas, AGI Romania, Atlassib Asigurari, Asirag si Astra.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.