Bilantul de la sfarsitul anului 2006 releva schimbari majore in ceea ce priveste impartirea cotei de piata a bancilor ce activeaza pe piata bancara din Romania. Daca primele 3 pozitii raman ocupate de aceleasi banci (BCR, BRD, HVB-Tiriac Bank), urmatoarele pozitii au noi ocupanti, reflectand politicile de rebranding, fuziuni si promovare agresiva adoptate de majoritatea bancilor in anul 2006.

Din punctul de vedere al potentialului client, elemente precum pozitia in clasamentul general dupa cota de piata importa mai putin. Relevante si practice sunt informatii ce tin de dobanda practicata, tipul acesteia, taxe si comisioane, servicii atasate. www.FinZoom.ro a realizat un studiu de caz al costurilor pe care le practica aceste banci la creditele imobiliare si de consum. La 50.000 euro, valoarea creditului imobiliar pentru achizitia unei locuinte pe o perioada de 25 ani, costurile creditului la fiecare dintre cele 5 banci se prezinta in felul urmator (clasificate dupa DAE - Dobanda Anuala Efectiva - costul real al creditului). Dupa cum usor se poate observa, in 25 ani la BCR clientul plateste de 2,01 ori mai mult decat a imprumutat, la BRD de 2,25 ori, mergand pana la a plati de 2,5 ori mai mult la Banca Transilvania. Desi aceste cifre ii pot inspaimanta pe necunoscatori, in realitate acestea se incadreaza in limite "normale", insemnand ca nu printre cele mai costisitoare credite.

Unul dintre cele mai costisitoare credite, luand in considerare aceiasi parametri, are DAE cu un total de rambursat la sfarsitul perioadei de creditare de 11,24%, total de rambursat la sfarsitul perioadei de creditare 139.992,5 euro, insemnand un procent de 2,8 din suma imprumutata.

In cazul creditelor de consum, mai exact la creditele de nevoi personale fara garantii, pentru 5.000 euro pe 5 ani costurile se impart in felul urmator, clasificate dupa DAE.

In cazul in care clientul contracteaza acest tip de credit, la sfarsitul celor 5 ani va achita de 1,28 ori valoarea sumei initiale, putand ajunge pana la 1,45 ori peste valoarea initiala.

Nici de aceasta data produsele acestor banci nu sunt dintre cele mai scumpe, cel mai costisitor credit de nevoi personale la aceasta categorie, luand in considerare aceiasi parametri, are DAE 19,35%, beneficiarul acestui credit fiind nevoit sa achite la sfarsitul perioadei de creditare 7.418 euro, insemnand de 1,5 ori valoarea initiala. De altfel, produsul UniCredit-Tiriac Bank are cele mai scazute costuri in aceasta calculatie.

Produsele de creditare nu inseamna numai costuri cu dobanzi si comisioane, ci si servicii aditionale, facilitati suplimentare, limitari flexibile, pachete promotionale, care odata cunoscute de persoana interesata de un credit pot influenta decizia de alegere a bancii creditoare. Toate aceste informatii sunt puse la dispozitie de www.FinZoom.ro


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.