Grupurile financiare internationale isi revendica in fiecare an o parte mai mare din piata

Activitatea bancara intra tot mai mult sub controlul jucatorilor internationali. Daca in alte tari din regiune capitalul autohton a ajuns sa detina doar 1-2% din piata, la noi, investitorii locali mai controleaza inca 11% din acest sector, dar procentul scade in fiecare an.

Piata bancara din tarile Europei Centrale si de Est (ECE) ramane dominata de bancile internationale importante, este concluzia unui studiu realizat la nivel regional de grupul UniCredit. La sfarsitul anului 2006, cota de piata a grupurilor internationale a continuat sa creasca pe fondul unui val de privatizari in Europa de Sud-Est, urcand de la 78% in 2005 la 82% in 2006. In prezent, cele mai importante 7 grupuri financiare controleaza o treime din activitatea bancara din regiune. Avand in vedere ca oportunitatile de achizitie si privatizarile s-au cam epuizat in economiile mai stabile din aceasta regiune, investitorii au inceput sa-si indrepte atentia spre pietele din Est, cum ar fi Rusia, Ucraina, Georgia si Kazahstan. Rusia este, fara indoiala, zona cu cel mai mare potential pentru noi investitii, deoarece bancile straine detin aici numai 8% din piata.

Tarile care au aderat la UE au acum un sistem bancar detinut aproape in intregime de grupuri internationale. Cazurile extreme sunt Estonia si Slovacia, unde institutiile de credit cu capital local au ajuns sa detina mai putin de 2% din piata. De asemenea, o concentrare puternica a capitalului strain se mai intalneste in Lituania, Cehia si Ungaria. Romania se incadreaza foarte bine in aceasta grupa deoarece, dupa privatizarea BCR, grupurile financiare internationale au acaparat 89% din piata locala. Practic, bancile cu capital romanesc au ajuns sa fie numarate pe degetele unei maini, fiind reprezentate de CEC, Banca Transilvania, Carpatica, Libra Bank si Eximbank, iar unele dintre ele sunt deja luate in vizor pentru o eventuala achizitie. In plus, presiunea concurentiala exercitata de jucatorii internationali este extrem de puternica, fapt care erodeaza cota de piata a institutiilor de credit cu capital autohton.

Cei mari fac jocurile

Anul trecut, in afara de Banca Transilvania si Carpatica, restul bancilor �romanesti� au cunoscut un recul in cota de piata. Economistii UniCredit previzioneaza, de altfel, ca in perioada urmatoare la nivelul fiecarei piete din ECE va avea loc un proces de concentrare, ceea ce inseamna ca marii jucatori isi vor extinde aria de influenta.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.