Achizitionarea unui teren si vanzarea lui dupa cativa ani la un pret mai mare constituie cea mai intalnita afacere imobiliara din Delta.

La Crisan, sat unde exista curse regulate cu vaporul, metrul patrat de teren intravilan costa intre 40 si 100 de euro.

Expertii imobiliari sustin ca investitorii sunt descurajati de birocratia si controalele excesive impuse de autoritati.

Specialistii in mediu acuza investitorii ca nu respecta regulile ecologice minimale, construind haotic in
Delta.

In Tulcea, oras care numara mai putin de 100.000 de locuitori, exista trei ziare locale. Majoritatea paginilor nu sunt dedicate informatiilor, ci anunturilor imobiliare. In publicatia "Delta", peste 20 din 36 de pagini sunt ocupate cu anunturi de pe piata imobiliara. In cotidianul "Acum" exista sapte pagini de publicitate imobiliara, iar saptamanalul "Obiectiv" are un supliment imobiliar de 14 pagini.
In ciuda febrei imobiliare, investitiile in infrastructura lipsesc. Drumul pana la Murighiol - lung de vreo 35 de kilometri - este plin de gropi adanci, in conditiile in care curbele periculoase se intalnesc la tot pasul. Satul cu ponton la Dunare nu duce lipsa de oferte imobiliare. "Acum o luna existau patru case de vanzare in Murighiol. Una de trei camere, care avea inconvenientul ca se intra dintr-o camera in alta, costa 1,5 miliarde (lei vechi - n.red.). Casele sunt majoritatea construite din chirpici si stuf. Nu ofera conditiile pe care le vor cei care doresc sa cumpere si care vin de la oras. Bucuresteanul nu e obisnuit fara gresie si faianta sau sa se duca la toaleta afara, cum avem noi aici. Dupa ce sunt cumparate, casele sunt demolate si reconstruite din temelii", ne-a declarat Marian, un localnic interesat de evolutia preturilor. Oamenii locului au inteles ca stau pe o comoara si cantaresc cu atentie ofertele.

La barul din sat, o tanara ne spune, din spatele tejghelei, ca in Murighiol exista curent, dar nu si gaze. Din cauza secetei apa de la robinet curge cu taraita. Nu se grabeste sa vanda. "Mai astept sa creasca preturile. Acum trei ani s-au vandut gradini si livezi la 10-12 euro m/p. Asta toamna au venit niste agenti imobiliari si m-au intrebat daca vand. Le-am cerut orientativ suma de 25 de euro si mi-au zis ca e mult. In sat se vorbeste de 35-40 de euro pe metru patrat, dar eu tot cred ca e putin", spune tanara.

Strainii formeaza 40 la suta din sat

La Crisan ajungi cu o salupa rapida in 45 de minute. Vara, daca sunt turisti, se fac zilnic sase curse cu vaporul. Casele se aliniaza de o singura parte a fluviului pe o distanta de aproape 9 kilometri.
"Tot terenul de pe cealalta parte a Dunarii, unde nu e nimic construit, este concesionat pe o perioada de 49 de ani. Am auzit ca au concesionat aceleasi persoane care au investitii pe malul locuit al satului in scopul de a elimina concurenta. Nu au chef de alti musafiri nepoftiti si prefera sa plateasca chiria pe un teren unde nu vor construi nimic. Tin pamantul blocat", spune un localnic. Varianta destul de greu de crezut in conditiile in care pe malul drept exista foarte putine pensiuni sau restaurante.

O femeie intre doua varste, asezata pe un butuc, da la peste in fata casei. Ne spune ca 40% din populatia satului este formata din straini. "Primii cumparatori au aparut prin 1996, dar din 2000-2002 au inceput sa vina in numar tot mai mare. Acum 90-95% din terenuri sunt cumparate. Cei mai multi au cumparat loturi mici, iar unde au existat case le-au demolat. Nu am auzit ca cineva sa fi cumparat teren mult cu scopul de a construi vile pe care ulterior sa le vanda", ne lamureste femeia, care sustine ca lucreaza la primarie. Oamenii cred ca in curand accesul se va putea face si cu autoturismul. In acest caz, preturile terenurilor vor creste vertiginos.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.