Pe termen mediu, avansul economic va fi de 6-7% pe an

Cursul leului s-a mai asezat si o interventie a BNR nu mai este necesara

Majorarea deficitului bugetar, cel mai mare pericol

In Romania se mai poate castiga frumos inca 4-5 ani de acum incolo avand in vedere potentialul de dezvoltare al tarii si perioada de crestere economica pe care aceasta o traverseaza, ne-a declarat Eugen Radulescu, fostul presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni.

"Romania traverseaza o perioada de crestere puternica si de durata, si cand spun de durata, ma refer la 4-5 ani de acum incolo. Ca factori ce sustin aceasta puternica crestere vad productia raportata la factorii de productie, intrucat productia este foarte mica, la jumatatea celei din Uninea Europeana, deci avem unde sa crestem", a spus Radulescu.

Acesta este de parere ca in afara unor greseli de politica foarte grave, economia romaneasca isi va continua cresterea si fara sprijinul unor politici inteligente. "Adica, putem continua aceasta crestere si cu politicile actuale care sunt asa cum sunt", a spus Radulescu.
In ceea ce priveste nivelul de crestere pe care economia il va inregistra, acesta este de parere ca atat in acest an, cat si in urmatorii 4-5, avansul economic va fi de 6-7%. "Consider ca ne vom incadra in acest interval, doar daca Guvernul nu face ceva atat de bine sau atat de rau incat sa duca aceasta crestere peste sau sub intervalul prognozat", a mentionat fostul presedinte CEC.

Proasta legislatie a muncii si birocratia excesiva ar putea afecta economia

Intrebat care sunt factorii care ar putea pune bete-n roate economiei romanesti, Radulescu ne-a spus ca majorarea deficitului bugetar peste un nivel de 3% este cel mai important factor pe termen scurt care ar putea afecta economia tarii. "Deficitul bugetar presupune consum in interior si am mari indoieli ca Guvernul poate sa suporte acest consum fara a duce in deficit", a opinat acesta.

Ca factori pe termen lung care ar putea afecta economia romaneasca, Radulescu a mentionat proasta legislatie a muncii, birocratia excesiva si sistemul de taxe cu caracter social care este foarte ridicat. "Legislatia muncii din Romania este cea mai nenorocita din toata Uniunea Europeana, ca nu cumva muncitorul sa fie pus la munca. Legislatia muncii nu ii ajuta pe oamenii care vor sa munceasca, ii ajuta pe lenesi. Vom ramane la coada UE daca legislatia muncii nu se schimba, si oricum tot ce se schimba, e din rau in mai rau. Aceasta genereaza o ineficienta maxima."

"Sper ca deficitul bugetar sa nu depaseasca 3%"

In ceea ce priveste deficitul de cont curent, fostul sef al CEC a estimat pentru sfarsitul acestui an un nivel de peste 10%, poate chiar 11% din PIB. "Acest nivel va fi determinat de influxurile mari de capital care intra in tara datorita potentialului de dezvoltare al tarii. Totodata, deficitul vine si din aprecierea leului care duce la cresterea importurilor si scaderea exporturilor. Deocamdata acest nivel nu este primejdios. Atat timp cat nu este determinat de deficit public, acesta nu devine primejdios. Pentru acest an, eu sper ca deficitul bugetar sa nu depaseasca 3%, insa pentru anul viitor ramane de vazut avand in vedere ca este an electoral ", ne-a spus Eugen Radulescu.

Intrebat cu ce va acoperi Guvernul majorarea pensiilor, Radulescu a spus ca nu crede ca TVA sau cota unica vor suporta vreo crestere. "Nu cred ca liberalii isi vor taia craca de sub picioare ca sa mareasca cota unica. Nici TVA nu cred ca o vor mari, ci mai degraba vor face mici smecherii privind colectarea acestei taxe."

Majorarea pensiilor, o excentritate pe care economia nu si-o permite

Pentru acest an, inflatia isi va continua trendul descendent sustinut de aprecierea leului, a estimat Radulescu. Totodata, acesta a afirmat ca aprecierea leului s-a facut in timp, fara sa isi puna o amprenta majora asupra preturilor, insa importurile au crescut si treptat va aparea presiunea concurentei care va duce la reducerea preturilor. Un contraefect va surveni in urma anului agricol prost, dar balansat de importuri. Radulescu a afirmat, insa, ca are ingrijorari semnificative in ceea ce priveste evolutia inflatiei anul viitor, pe fondul deficitului bugetar si a aplatizarii aprecierii leului. Totodata, presiunile salariale reprezinta semne de ingrijorare. "Majorarea pensiilor cu 43% va duce la cresterea presiunilor salariale. Aceasta este o excentricitate pe care economia Romaniei nu si-o permite, sa scoti 2 miliarde de euro dintr-un foc. Vom avea costuri acolo unde nu ne asteptam."

"Cursul s-a mai asezat si o interventie a BNR nu mai este necesara"

"Ma astept ca pana la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana Monetara cursul sa ajunga la un nivel de 2,95lei/euro. Pe termen lung, se va mentine trendul de apreciere a leului, insa pe termen scurt va depinde foarte mult de deficitul bugetar si de inflatie. Daca nu vor mai merge ca in prezent, daca se scapa fraiele nu exclud o reintoarcere a cursului", a spus Eugen Radulescu. Intrebat daca BNR va interveni direct pe piata valutara, fostul presedinte CEC este de parere ca banca centrala nu va face o astfel de miscare deoarece nu mai este necesar. "Cursul s-a mai asezat, piata a fixat cursul in intervalul 3,10-3,15 lei/euro, si o interventie a BNR nu mai este necesara", a spus Radulescu. Daca inainte de "nastrusnicia cu pensiile", Radulescu anticipa ca BNR va scadea dobanda de politica monetara cu cate un sfert de punct procentual la fiecare sedinta a CA, acum acesta crede ca banca centrala va deveni mai prudenta, va analiza atat impactul direct, cat si cel indirect al majorarii pensiilor asupra economiei, si nu va mai recurge la o reducere a dobanzii-cheie. In ceea ce priveste rata rezervelor minime obligatorii, Radulescu a spus ca "guvernatorul bancii centrale a lasat sa se inteleaga ca din toamna o sa le scada, ramane de vazut. Va trebui sa le scada candva pentru ca presiunile sunt foarte mari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.