Istoria anilor trecuti a demonstrat ca vara este o perioada mai linistita pentru activitatea bursiera, cand indicii marcheaza variatii mici, iar valorile tranzactiilor sunt mai scazute. Dar ajutorul legislativ din acest an a facut ca prima luna de vara sa vina cu cresteri impresionante ale cotatiilor si tranzactii importante.
La inceputul lunii iunie erau tot mai multe premise pentru o vara linistita la Bursa, mai ales ca istoria ultimilor ani a demonstrat o activitate mai slaba. Statistica din ultimii ani a aratat ca perioada de vara ofera mai multe posibilitati pentru investitori sa gaseasca preturi atractive, apropiate de minimele urmatoarelor 12 luni.

Dar investitorii au avut o surpriza placuta in acest an, pentru ca in luna iunie, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, a crescut cu 11,6%, in timp ce indicele general al Bursei a castigat 11%. Cel mai mare avans a fost luat de indicele celor cinci Societati de Investitii Financiare, BET-FI, care s-a majorat cu 22,3% in numai o luna. Insa, din punctul de vedere al valorii tranzactiilor, nu se poate constata o diferenta majora fata de nivelul din luna precedenta. Daca in luna mai valoarea transferurilor incheiate s-a ridicat la 405,7 milioane euro, luna trecuta aceasta a crescut cu numai 3,7%, pana la 420,8 milioane euro.
Maxime istorice

Ceea ce surprinde si mai mult este avansul inregistrat in primul rand de actiunile blue-chip, care au inregistrat o revenire spectaculoasa, cum se poate constata in cazul celor cinci SIF-uri. Desi multi investitori asteptau cotatii mai scazute, oportune pentru a intra �in piata�, Bursa i-a �rasplatit cu maxime istorice in mai multe sedinte consecutiv.

Tonul cresterii a fost dat de SIF-uri, care si-au dovedit in numeroase randuri capacitatea de a �misca piata�. Dar trebuie sa remarcam ca SIF-urile au beneficiat de un �ajutor� legislativ, avand in vedere ca CNVM a decis ca societatile de administrare si fondurile acestora pot sa atinga, separat, pragul maxim de detinere la SIF-uri, de cate 1% din capitalul social. Un punct slab al lunilor de vara a fost insa remarcat si de aceasta data, pentru ca, in ciuda maximelor istorice, piata nu a avut o lichiditate �pe masura�. Asemenea situatie nu dovedeste decat ca detinatorii de actiuni prefera inca sa le pastreze.