Un roman si cel mai mare grup telecom din lume, la cirma fostului Mobifon

Vicepremierul George Copos a ramas singurul actionar minoritar de la Connex. Are 0,9% din actiuni, derulate printr-o companie inregistrata in Cipru, actiuni care valoreaza, dupa estimarea facuta o data cu achizitia Connex de catre Vodafone, cam 2,2 milioane dolari. Vicepremierul nu are de gind sa renunte la aceasta participatie. Dimpotriva, isi pastreaza scaunul sau in boardul Connex, pe care sta din 1996, cind s-a infiintat prima companie de telefonie mobila din Romania.

Actualul vicepremier era in 1996 un om de afaceri in ascensiune. Printre electronice, prajituri si afaceri in turism, Grupul Ana s-a implicat si in deschiderea companiei de telefonie mobila Connex, luind aproape doua procente din tortul initial, alaturi de alti sapte actionari, si romani, si straini. Acum, dupa preluarea Connex de catre Vodafone, compania de telefonie mobila a ramas cu doi actionari: Vodafone cu 99,1a si Dargate Limited (George Copos) cu 0,9%. Vicepremierul nu are insa de gind sa renunte la actiunile lui. "E adevarat ca am ramas singurul roman si singurul actionar minoritar, dar nu am de gind sa renunt la actiunile de la Connex", a fost singura declaratie a fostului om de afaceri George Copos.

Vicepremierul George Copos a adus o data cu participatia sa la Connex si posibilitatea de a ajuta afacerea sa se dezvolte pe plan local. Ana Industries S.R.L. avea, la momentul lansarii Mobifon in 1996, 200 de puncte de vinzare in Romania si o intinsa retea de vinzare cu amanuntul. Parteneriatele oficiale nu au intirziat sa apara, astfel ca, in 1999, George Copos a inaugurat Centrul Expert Ana Electronic, cel de-al 11-lea centru din Romania, dupa cele existente in Arad, Brasov, Bucuresti, Craiova, Deva, Galati, Iasi si Timisoara. De asemenea, Grupul de cofetarii si patiserii Ana a lansat numeroase produse dulci pentru utilizatorii Connex. De exemplu, prajitura cu numele de "X Cookie" este unul din cel mai cunoscute astfel de produse si se adreseaza celor care tin dieta.

Vodafone a intarit ratingul Connex

Agentia de evaluare financiara Moody’s a luat in considerare o posibila imbunatatire a ratingului acordat operatorilor de telefonie mobila MobiFon si Oskar - Cehia, in urma anuntului privind acordul de vinzare a acestora catre grupul britanic Vodafone. Potrivit comunicatului Moody’s Investors Service, ratingurile MobiFon Holdings BV supuse reevaluarii sint cel aferent creditelor, stabilit la "B1", si cel aferent unei emisiuni de obligatiuni de 225 milioane de dolari, cu scadenta in 2010, stabilit la "B3". Pentru seria de obligatiuni de 300 de milioane de dolari cu scadenta in 2008, emisa de MobiFon, calificativul este "B1".

Decizia Moody’s de a reevalua ratingurile celor doua companii reflecta opinia agentiei privind posibilele avantaje care decurg din includerea intr-un grup international de telefonie de talia lui Vodafone, atit din punct de vedere financiar, cit si al performantelor de afaceri. Potrivit Moody’s, in urma incheierii tranzactiei, conform unor clauze stabilite, acestea vor trebui sa achite 101% din valoarea nominala a obligatiunilor, daca detinatorii acestora vor solicita acest lucru.

Actionarii Connex, in rotatie

1997: Mobifon incepea cu sapte actionari, care aveau participatii relativ apropiate: Telesystem International Wireless Corporation (TIW), Air Touch (firma din SUA cu aproape 6,7 milioane de clienti in lume, lider mondial in servicii wireless), Posta Romana, Logic Telecom (furnizor de servicii de comunicatii de date si comunicatii prin satelit), ISAF (Societatea de Automatizari si Semnalizari Feroviare) si Fondul Roman de Investitii, fond mutual de investitii administrat de Credinstalt Investment Romania S.A. si Grupul Ana.
1998: compania obtine primul credit de dezvoltare, printr-un acord cu BERD, de 135 milioane dolari. Impulsul dat de acesti bani, alauri de investitiile actionarilor, laolalta cu avintul luat de telefonia mobila in Romania au facut ca, dupa anul 2000, companiile mari din actionariat sa inceapa sa "absoarba" actiuni de la ceilalti.
2003: dupa mai multe suisuri si coborisuri, actionariatul Mobifon arata astfel: TIW (63,54%), Vodafone Europe (20,1%), Deraso Holding BV (14,4%), participatii mai mici de 1% avind o serie de firme inregistrate in Cipru: Devaynes Holdings Limited (0,53%), Upson Enterprises Limited (0,28%), Emporiki Venture Capital Emerging Markets Limited (0,26%) si firmulita vicepremierului Copos, Dargate Limited (0,9%).
2003: actionariatul arata un pic diferit: TIW (aceiasi 63,54%), Vodafone Europe B.V (20,1%), Deraso Holding B.V.(un grup de investitori condusi de J.P. Morgan Partners - 14,4%) si alti investitori, cu 1,9%. Mai precis, Dargate Limited.
2004: Actionariatul se stringe. In vara lui 2004, pe fondul saturatiei pietei de telefonie mobila din Vest, tarile est-europene devin interesante pentru investitori. TIW achizitioneaza 15,46% din actiunile Mobifon, marindu-si participatia la 79,9%. Ramin asadar in caruselul la care s-a uitat pina a cumparat Vodafone, TIW MobiFon Holdings (79,9%), Vodafone Europe (20,1%) si Dargate Limited (0,9%).


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.