Desi Guvernul a amanat, din nou, modificarea Codului fiscal, cu voie de la Washington, cota unica de impozitare si TVA vor fi mentinute la acelasi nivel. Finantele nu au elaborat, inca, normele privind impozitarea castigurilor din capital si din dobanzi

Cota unica de impozitare si taxa pe valoarea adaugata vor fi mentinute la nivelurile actuale, in pofida recomandarilor primite, recent, din partea FMI sub forma unei scrisori de raspuns la masurile anuntate de autoritati pentru modificarea Codului fiscal si in care se propunea majorarea acestora, au declarat pentru Mediafax surse apropiate negocierilor.

"Nu vom majora nici cota unica si nici TVA, ambele reprezentand un angajament serios al Guvernului, la care nu vom renunta. Suntem convinsi ca ne putem incadra intr-un deficit bugetar acceptabil si fara a recurge la astfel de masuri", au spus sursele citate.

FMI a acceptat un deficit bugetar de 0,7% din PIB pentru acest an

Deficitul bugetar de maximum 0,7% din PIB propus de presedintele Basescu pentru acest an a fost acceptat de Fondul Monetar International, care a confirmat acest nivel printr-o scrisoare trimisa, recent, autoritatilor de la Bucuresti.

Premierul si ministrul Finantelor au transmis fiecare cate o scrisoare catre FMI, pentru a prezenta punctul de vedere al Guvernului asupra deficitului bugetar estimat pentru 2005. In scrisoare se arata ca partea romana considera ca masurile fiscale aprobate pentru acest an vor conduce la un deficit bugetar de 0,7% din PIB, care permite un echilibru macroeconomic solid. FMI adopta o atitudine mult mai prudenta si ar fi dorit ca Romania sa se incadreze intr-un deficit bugetar de 0,4%-0,5% din PIB.

O alta diferenta de evaluare provine din estimarile privind cresterea economica pentru acest an, FMI prognozand o crestere economica de 5,3%, iar Executivul, de 6%.

"Fondul Monetar a acceptat un deficit bugetar de 0,7% din PIB pentru acest an. Ramane acum ca, in urmatoarele luni, sa avem o imagine clara asupra evolutiei bugetului si sa convingem ca ne putem incadra in acest deficit", au spus sursele citate.

Finantele nu au elaborat normele privind impozitarea veniturilor din capitaluri si dobanzi

"Ministerul Finantelor nu a elaborat nici un fel de norma privind noile impozite pe veniturile din capital si dobanzile bancare, desi mai sunt doar doua saptamani pana la intrarea in vigoare a modificarilor anuntate de Guvern privind cresterea impozitarii la aceasta categorie de venituri de la 1 la 10 la suta", a declarat, pentru Rompres, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea.

''Finantele nu au elaborat nici o norma privind noul nivel de impozitare cu 10 la suta, care a fost anuntat pentru 1 aprilie. Totul a fost la nivel de vorbe, la nivel de anunt verbal facut de Guvern, dar nu exista pana acum nici un document scris pe care sa-l vedem si noi, bancile'', a spus Ghetea.

"Trebuie sa existe precizari clare cum va fi facuta plata acestui impozit majorat, daca sa se faca lunar sau anual, si cum vor fi calculate impozitele in functie de scadentele depozitelor bancare, pentru ca unele depozite au fost constituite inainte de aceasta hotarare de crestere a plafonului la 10 la suta si au scadenta la o data ulterioara punerii in aplicare a noii impozitari", a explicat Ghetea.

Presedintele ARB a considerat ca ''bancile mai au foarte putin timp la dispozitie pentru adaptarea sistemului informatic la noile reglementari fiscale privind impozitarea veniturilor din capitaluri si dobanzi", existand posibilitatea sa apara probleme in sistemul bancar.

S-ar putea ca noile impozite sa fie amanate

Aplicarea ordonantei privind cresterea impozitarii de la 1 la 10 la suta a veniturilor din capitaluri si dobanzile din depozite bancare ar putea fi amanata, au declarat, ieri, oficiali ai ING Bank.
''S-ar putea sa se amane data de 1 aprilie, deoarece nu exista normele de aplicare a respectivei ordonante, care nici ea nu exista ca document'', a declarat directorul executiv al ING, Paul Prodan.
Cea mai mare problema o reprezinta pentru toate bancile adaptarea sistemului informatic, considera Prodan.

''Marea problema este sistemul informatic. Trebuie adaptat intreg sistemul informatic, pentru ca nu este vorba doar de o simpla inlocuire a unui procent de 1 la suta cu un procent 10 la suta, ci trebuie luate in calcul toate scadentele.

Trebuie vazut care se duc peste data de 1 aprilie sau care sunt precedente datei de 1 aprilie'', a explicat Prodan.

Exista o solutie de compromis, maturarea tuturor depozitelor in data de 31 martie si inceperea pe noi scadente la 1 aprilie. Astfel, ar urma ca pana la 1 aprilie sa se aplice impozitarea pe vechiul procent, iar dupa data de 1 aprilie pe noul procent de 10 la suta'', considera Paul Prodan.

El nu a putut estima in momentul de fata costurile pentru adaptarea sistemului, dar considera ca vor fi destul de insemnate pentru banci, ceea ce se va reflecta in costul operatiunilor. Codul Fiscal urma sa fie ieri discutat in Guvern, insa, executivul a amanat lectura lui cu o saptamana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.