Premierul Tariceanu a anuntat alinierea tuturor impozitelor la nivelul de 16%, incepand de la 1 ianuarie 2006 * Modificarea Codului Fiscal, care instituie noi impozite si le majoreaza pe unele dintre cele existente, va fi aprobata de Guvern saptamana viitoare * De la 1 aprilie, ar urma sa creasca impozitul pe dobanzi si pe tranzactiile cu actiuni si cel pe tranzactiile imobiliare ale firmelor * Vor fi impozitate, in premiera, castigurile din tranzactii imobiliare ale persoanelor fizice * TVA redus pentru medicamente, pana la sfarsitul anului

Ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal va fi aprobata de Guvern probabil saptamana viitoare, in forma sa definitiva, dupa ce actul normativ a fost discutat in sedinta de ieri in prima lectura, a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu. "Propunerile de modificare a Codului Fiscal sunt in linie cu ceea ce s-a discutat deja de peste o luna si jumatate - majorarile privind impozitele pe venituri din capital, ale impozitelor pe dobanzi. Exista si o planificare legata de nivelul acestor impozite incepand de la 1 ianuarie 2006, cand ele se vor alinia la cota de 16%", a spus Tariceanu.

Potrivit primului ministru, in acest an va fi mentinuta cota redusa de TVA, de 9%, care se aplica spre exemplu la medicamente. De la anul, insa, nu vor mai exista diferentieri, va fi o singura cota de TVA pentru toate produsele si serviciile. In acest context, premierul Tariceanu a subliniat ca reducerea TVA la medicamente nu a condus la scaderea preturilor, ci doar la diminuarea veniturilor bugetare.

Proiectul de ordonanta pentru modificarea Codului Fiscal cuprinde majorarea la 10% a impozitului pe dobanzile bancare si pe castigurile la bursa si impozitarea cu 16% a castigurilor din tranzactiile imobiliare ale firmelor. De asemenea, se va introduce un impozit de 10% pentru castigul obtinut de persoanele fizice din tranzactiile imobiliare, insa numai in cazul in care imobilul respectiv este detinut pe o perioada mai mica de trei ani. Ramane insa de vazut, de cand se vor aplica toate aceste masuri.

Impozitul majorat pe dobanzi nu se va aplica retroactiv

Daca data de 1 aprilie stabilita initial ramane valabila, inseamna ca toate aceste cresteri de impozite vor deveni efective la numai o saptamana dupa ce au fost aprobate. De altfel, amanarea repetata a adoptarii modificarilor la Codul Fiscal a fost criticata atat de mediul de afaceri, cat si, recent, de reprezentantii pietei financiar-bancare, ambele tabere acuzand, in principal, faptul ca inca nu se cunosc toate detaliile referitoare la modul de aplicare a majorarilor amintite.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, arata ieri pentru Rompres, ca ministerul Finantelor nu a elaborat nici un fel de norma privind noile impozite pe veniturile din capital si dobanzile bancare, desi mai sunt doar doua saptamani pana la intrarea in vigoare a majorarilor. "Totul a fost la nivel de vorbe, la nivel de anunt verbal facut de Guvern, dar nu exista pana acum nici un document scris pe care sa-l vedem si noi bancile", a spus Ghetea. Trebuie sa existe precizari clare cum va fi facuta plata acestui impozit majorat, daca sa se faca lunar sau anual, si cum vor fi calculate impozitele in functie de scadentele depozitelor bancare, pentru ca unele depozite au fost constituite inainte de aceasta hotarare de crestere a plafonului la 10% si au scadenta la o data ulterioara punerii in aplicare a noii impozitari, a explicat Ghetea.

Imediat a venit si replica Finantelor, potrivit careia in Ordonanta de Urgenta privind modificarea Codului Fiscal se precizeaza si modalitatea de plata a impozitului pe dobanzi. Potrivit ministerului de resort, veniturile din dobanzi vor fi impozitate cu 10% numai pentru depozitele constituite dupa data de 1 aprilie. Impozitul pe dobanda va fi virat de banca lunar, iar calculul se va face in momentul platii dobanzii. Potrivit Finantelor, normele de aplicare a Ordonantei vor veni doar cu putine specificatii in plus fata de informatiile incluse in prezent in Ordonanta.

Fara scutiri de TVA

Tot prin proiectul de modificare a Codului Fiscal vor fi eliminate o serie de scutiri de la plata accizelor si a TVA. Primul ministru a afirmat, ieri, ca i-a cerut "insistent" ministrului Finantelor, Ionut Popescu, sa elimine aceste scutiri pentru "o gama extrem de larga de produse". Potrivit unor surse din Finante citate de Mediafax, in urma modificarilor care vor fi aduse Codului Fiscal, societatile de radio si televiziune, cu exceptia celor publice, ar putea plati TVA, incepand de la 1 iunie 2005.

De asemenea, ar urma sa fie eliminata si scutirea pentru societatile de difuzare prin cablu a programelor de televiziune, precum si pentru operatiunile care intra in sfera de aplicare a impozitului pe spectacole. In plus, va fi abrogata scutirea de TVA pentru vanzarea de licente de filme sau programe, drepturi de difuzare, abonamente la agentiile internationale de stiri si alte drepturi de difuzare similare, destinate activitatii de radio si televiziune, inclusiv scutirea pentru importul de suporturi materiale pe care sunt inregistrate acestea.

Alte operatiuni care vor iesi din categoria celor scutite de TVA sunt livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate de penitenciare cu utilizarea muncii detinutilor, dar si importul de suporturi materiale, cum ar fi pelicule, benzi magnetice, discuri, pe care sunt inregistrate filme sau programe destinate activitatii de radio si televiziune.

In cazul importurilor de bunuri primite in mod gratuit cu titlu de ajutoare sau donatii, unele categorii de activitati nu vor mai fi scutite de TVA. Printre acestea se numara activitatile religioase, sportive, artistice si cele culturale.

Ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca, a declarat dupa sedinta de Guvern ca nu este de acord cu modificarea Codului Fiscal in sensul eliminarii scutirii de plata TVA a operatiunilor care intra in sfera de aplicare a impozitului pe spectacole, informeaza Mediafax. "Interventia mea in timpul sedintei de Guvern a fost in favoarea mentinerii scutirii pe operatiunile care intra in sfera de aplicare a impozitului pe spectacole. De altfel, si primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a fost convins ca domeniul cultural nu este unul care sa se supuna regulilor economiei de piata", a declarat Mona Musca.

Ea a precizat ca nu s-a luat nici o decizie deocamdata, discutia urmand sa se definitiveze la urmatoarea sedinta de Guvern. O eventuala impunere a platii TVA in domeniul spectacolelor ar duce la marirea pretului de realizare a acestora si implicit al biletelor cu cel putin 19%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.