Business 4 Iulie 2007 00:27
Vom prezenta in continuare o alta strategie, aplicabila in conditiile unei piete in scadere, pe fondul unei volatilitati nedefinite. „Bear Spread" reprezinta o strategie conservatoare pentru cei ce previzioneaza ca piata va inregistra o scadere moderata, investitorii fiind totodata protejati in cazul unei eventuale cresteri.

Aceasta strategie presupune vanzarea unei optiuni Call cu un pret de exercitarea si cumpararea unei optiuni Call cu un pret de exercitare b, mai mare, obtinandu-se un credit initial din diferenta de prime, sau, in mod similar, poate fi vanduta o optiune Put cu un pret de exercitare a si cumparata alta cu pret de exercitare b, inregistrandu-se in acest caz un debit initial din diferenta de prime. De exemplu, se vinde o optiune Call DESNP DEC07 cu un pret de exercitare 0,600 lei/actiune pentru care se incaseaza o prima de 0,07 lei/actiune si se cumpara o optiune Call DESNP DEC07 cu un pret de exercitare mai ridicat, 0,650 lei/actiune pentru care se plateste o prima de 0,04 lei/actiune, inregistrandu-se un credit initial de 0,03 lei/actiune, din diferenta dintre cele doua prime.

Diagrama profit/pierdere va arata astfel:

Dupa cum se poate observa din reprezentarea grafica, atat profitul cat si pierderea maxima sunt limitate. In cazul cumpararii si vanzarii de Call profitul net este dat de creditul initial, iar daca strategia este construita cu ajutorul optiunilor Put, castigul este dat de diferenta dintre preturile de exercitare, din care se scade debitul initial. Profitul maxim se obtine daca la scadenta pretul futures se situeaza sub pretul de exercitare al optiunii vandute. In exemplul dat, profitul maxim este egal cu diferenta dintre cele doua prime 0,07 lei - 0,04 lei = 0,03 lei/actiune. Pierderea neta, pentru optiunile Call e egala cu diferenta dintre preturile de exercitare, din care se scade creditul initial, iar in cazul utilizarii optiunilor Put aceasta egaleaza debitul initial. Pierderea maxima se marcheaza daca la scadenta pretul futures este mai mare sau egal cu pretul de exercitare al optiunii cumparate. Pierderea maxima in exemplul dat este de 0,650 lei - 0,600 lei - (0,07 lei - 0,04 lei ) = 0,020 lei/actiune. Pragul de rentabilitate, unde nivelul profitului egaleaza nivelul pierderii se calculeaza astfel: Pentru optiunile Call, pretul de exercitare al optiunii vandute la care se adauga creditul net primit; Pentru optiunile Put, pretul de exercitare al optiunii cumparate din care se scade debitul initial. In exemplul dat, Pm = 0,600 + (0,070 - 0,040) = 0,630 lei/actiune.

Tabelul urmator prezinta nivelul profitului/pierderii in functie de evolutia pretului futures a activului suport:

Aceste articole au rolul unui demers educational. Exemplele concrete cu date din piata folosite pentru ilustrarea strategiilor nu reprezinta sfaturi de investitie. Responsabilitatea aplicarii strategiilor prezentate apartine doar investitorilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.