Pe piata de capital din Romania se face diferenta intre investitorii individuali. Cu cat ai mai multi bani de investit, cu atat societatile de servicii de investitii financiare te trateaza mai bine, respectiv cu comisioane mai mici, negociabile, asistenta in toate investitiile, diferite rapoarte si analize asupra pietei de capital etc. Si investitorii individuali mai mici au parte de asistenta si atentie, dar nu chiar atat de multa, precum cei de pe partea cealalta a baricadei. Societatile de servicii de investitii financiare detin oferte diferite care sunt aplicate in functie de tipul de investitor.

"Pentru clientii mari si foarte mari se negociaza toti parametrii serviciului: comision, raportare, analiza, consultanta", ne-a declarat Razvan Pasol, director Intercapital Invest.

"Serviciile solicitate de investitorii mai mari sunt mult mai pretentioase. Cele mai solicitate sunt departamentele de analiza ale societatilor de brokeraj. Acestea trebuie sa ofere investitorilor analize complexe ale companiilor listate tocmai pentru ca acestia sa poata lua decizii de cumparare sau vanzare in deplina cunostinta de cauza si transparenta. Un alt element definitoriu in relatia unei societati de brokeraj cu un investitor este chiar brokerul, cel care va sti sa ii tina la curent cu toate noutatile si operatiunile ce vizeaza si influenteaza companiile listate la Bursa", ne-a declarat Mihai Chisu, Egnatia Securities.

Superoferta: analize detaliate si modele complexe de analiza financiara

Astfel, pentru un investitor de tip speculativ societatile de brokeraj au tot interesul de a oferi un comision mic pentru a-i facilita posibilitatea de a tranzactiona la termene scurte de timp. "De asemenea, in functie de valoarea investita se poarta negocieri ale comisioanelor de tranzactionare. Astfel, investitorul cu mai multi bani, care de regula are potenta financiara si tranzactioneaza des, va beneficia de comisioane mai reduse. In plus, va solicita analize detaliate ale companiilor, motiv pentru care este imperios necesar ca ofertele facute unor astfel de investitori sa cuprinda si modele complexe de analiza financiara", mai spune Chisu.

"De exemplu, daca vine la mine un investitor cu 1 milion de euro, tentatia este de a-i da un comision mai mic, ceea ce este si normal. In acordarea comisionului se pleaca de la suma initiala, dar acum depinde si de rulajul lunar pe care il face. Si in functie de acest rulaj putem negocia comisionul. Majoritatea rulajelor depind si de serviciile pe care le ofera SSIF unui investitor", ne-a explicat Mihai Chisu.
Pentru ca un investitor individual sa realizeze cat mai multe rulaje, societatile de servicii de investitii financiare trebuie sa le puna la dispozitie anumite analize mult mai elaborate, cat si asistenta in tot ceea ce fac.

Servicii diferite pentru investitorii cu mai multi bani

"Societatea noastra acorda in plus investitorilor cu mai multi bani consultanta privind taxele si impozitele, comisioane mai mici pentru ca suma e mai mare, iar pentru ca vorbim de o suma mare, si consultanta si strategii diferite de investitii. Ma refer la faptul ca acest tip de investitor poate cumpara pachete de actiuni si le poate negocia tocmai pentru ca detine o suma de bani mai mare", ne-a declarat Adrian Simionescu, director Finans Securities.

"Avem o structura de costuri clara si eficienta. Comisioanele practicate de noi se calculeaza procentual la valoarea tranzactiilor si se stabilesc in functie de suma initiala depusa in cont:

Pana in 50.000 RON 1,50%

50.000 - 100.000 RON 1,20%

100.000 - 300.000 RON 0,75%

Peste 300.000 negociabil

Procentul de comision se poate modifica dupa trei luni de la deschiderea contului sau de la ultima modificare, pe baza rulajului mediu lunar pe ultimele trei luni", se arata pe site-ul Intercapital Invest.
Societatile de servicii de investitii financiare acorda pentru toti investitorii individuali: intermedierea tranzactiilor si investitii in actiuni si obligatiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti si pe sistemul Rasdaq; intermedierea tranzactiilor cu contracte futures si options tranzactionate la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu; investitii intr-o gama larga de fonduri de investitii, ce include fonduri din categoriile diversificate, de actiuni, de obligatiuni si monetare; asistenta in stabilirea unei strategii de investitii pe piata de capital si in alcatuirea unui portofoliu de instrumente financiare; consultanta financiara si servicii de informare despre piata de capital si investitiile financiare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.