Baltazar: Momentul interventiei pe piata valutara, marele mister

In urma sedintei de luni a Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, banca centrala a extins domeniul de la piata monetara la pietele financiare asupra carora va exercita un control al lichiditatii adecvat, prin intermediul operatiunilor de piata. Totodata, BNR a redus rata dobanzii de politica monetara cu 0,25%, pana la 7%, si a mentinut acelasi nivel al rezervelor minime obligatorii ale bancilor.

Textul comunicatului care descrie deciziile luate in sedinta boardului bancii centrale inlocuieste deja cunoscuta formulare "control al lichiditatii adecvat conditiilor de pe piata monetara" cu grupul de cuvinte "pietele financiare", ceea ce, traduc unii analisti, ar putea fi interpretat ca un semnal al unei posibile interventii in piata valutara. Practic, sustin sursele citate, banca centrala nu are instrumente de interventie "adecvate", in piata de capital, imobiliara, de asigurari si nici chiar in cea embrionara, a titlurilor de stat. In afara pietei monetare, a leilor, banca centrala mai poate desfasura operatiuni in piata valutara.

Interventia pe piata valutara - marele mister

Seful Departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, nu exclude posibilitatea interventiei BNR in piata valutara, mai ales ca guvernatorul a incercat sa transmita ca nu este multumit de nivelul actual nesustenabil al cursului de schimb, care pare sa fie influentat in cea mai mare parte de sentimente conjuncturale favorabile, ca urmare a evolutiilor pozitive ale unor indicatori economici.
Intrebat daca BNR va fi nevoita sa intervina pe piata valutara, analistul economic Bogdan Baltazar a spus ca "aici este marele mister. Si este bine sa fie asa. Acum banca centrala este ingrijorata. Daca va fi profund ingrijorata va interveni, potrivit declaratiilor guvernatorului. Nici nu e greu, da drumul la tiparnita pe piata".

Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata, este de parere ca "daca BNR va interveni pe piata valutara nu va spune decat dupa ce va face acest lucru, pentru a nu crea noi speculatii in piata. Bancii centrale ii convine acum aceasta situatie de apreciere, pentru ca apara de inflatie, insa, daca va interveni, nu va avea o interventie de durata, pentru ca rezervele sunt insuficiente", a mai spus Voinea.

"BNR supravegheaza leul oriunde acesta se misca"

Baltazar este de parere ca aceasta modificare a textului comunicatului constituie "o subliniere a unui lucru pe care BNR oricum il facea, pentru ca oricum banca centrala tot timpul a avut o supraveghere a leului oriunde acesta se misca".

"Banca centrala nu avea nici pana acum vreo problema sa intervina, la rigoare, in piata valutara", spune Ionut Dumitru. Acesta interpreteaza schimbarea de cuvinte din textul comunicatului mai degraba ca o expresie a unei preocupari legate de mentinerea stabilitatii financiare.

"E clar ca banca centrala e preocupata de existenta riscului ca leul sa se aprecieze prea mult si prea repede, lucru care in final se vede in inflatie. Oricum ei sunt constienti ca exista in acest moment un sentiment pozitiv al investitorilor straini fata de pietele emergente, in general, care se reflecta si asupra leului. Banca centrala stie, insa, ca sentimentul pozitiv se poate schimba peste noapte, cu consecinte negative pentru moneda nationala. Dar nu poate sa spuna ca nu se simte in largul ei cu rata de schimb. Ar crea un reper. Nici nu poate sa spuna asa ceva si n-ar fi interesata", a comentat Dumitru.

Banca centrala a dat un semnal

Problema e ca pe pietele financiare nu exista un control al lichiditatilor si tot mai multi speculatori, mai ales straini, au intervenit in piata si au dus la aprecierea leului, spune Liviu Voinea. "Textul BNR apare ca urmare a unei necesitati, si anume supravegherea practicilor speculative ce duc la aprecierea leului", a spus Voinea. Nuanta textului referitor la "exercitarea controlului adecvat" poate fi luata si ca un semnal, este de parere vicepresedintele Chartered Financial Analyst, Dragos Cabat. "Semnalul ar fi ca BNR se va uita pe intregul ansamblu al pietelor, inclusiv la evolutia cursului de schimb de pe piata valutara", a spus Cabat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.