Discutiile din capitala Statelor Unite nu par sa fi lamurit, insa, ce se va intampla cu bazele americane si cu autostrada Transilvania

Vizita lui Traian Basescu la Washington a fost un succes. Cu toate acestea, nu stim inca ce soarta va avea proiectul Bechtel si nici daca vom gazdui militari americani. Au discutat cate-n luna si-n stele. Bush l-a numit pe presedintele Romaniei prieten, "un om al faptelor, nu al vorbelor" si a recunoscut ca a primit de la el niste sfaturi utile privind Moldova. La randul sau, Basescu s-a aratat multumit de modul in care a comunicat cu cel mai puternic lider al lumii si a tinut sa sublinieze ca Romania va fi inclusa, alaturi de Polonia si Slovacia, pe lista tarilor ai caror cetateni ar putea sa nu mai aiba nevoie de viza pentru Statele Unite intr-un viitor apropiat. Exista si rezultate mai concrete ale vizitei. "Discutiile pe care le-am avut la intalnirea cu firmele americane probeaza ca masura reducerii fiscalitatii a fost una din cele mai valoroase decizii, ceea ce va stimula in perioada imediat urmatoare indreptarea catre piata romaneasca a unor companii auto, precum Ford ori General Motors, si din domeniul alimentar", a declarat presedintele Romaniei.

Basescu a mai spus ca armata romana va primi o suplimentare de finantare de 40 de milioane de dolari din partea bugetului american. Banii se vor adauga celor 29 de milioane de dolari alocati initial. Si in 2006 vor fi suplimentate fondurile primite in acest scop din SUA, de aceasta data cu 30 de milioane de dolari. Insa mesajele clare pe care le asteptau mai toti comentatorii au intarziat sa apara. In privinta bazelor americane care ar urma sa fie instalate in Dobrogea, secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, a precizat doar ca "incep discutiile despre cateva locatii operationale cu cateva tari din Europa" si ca Marea Neagra si Europa de Sud-Est sunt importante in acest context.

Cat despre autostrada Brasov - Bors, proiect ce urmeaza a fi executat de compania americana Bechtel si despre care presedintele Basescu a declarat de mai multe ori ca este inutil, ilegal si costa prea mult, aceasta nu a figurat pe agenda oficiala a discutiilor de la Washington. Ca nu a fost abordat deloc este, insa, greu de crezut, avand in vedere ca Bechtel a venit in Romania ca parte a unei delegatii oficiale americane. Probabil ca viitoarele evolutii ale afacerii ne vor spune mai multe despre ce s-a hotarat departe de ochii publicului. Raman, ca o consolare, aprecierile pozitive la adresa politicii anti-coruptie si a loialitatii Romaniei. Si confirmarea unor tendinte de strategie externa, cum ar fi securitatea si stabilitatea in zona Marii Negre, pe care multi pareau sa le considere exagerari, daca nu chiar inventii ale lui Basescu.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.