Investitorii din piata la termen de la Sibiu au cotat euro pentru prima luna de vara la 3,575 RON, iar dolarul la 2,68 lei noi

Chiar daca la o prima vedere leul traverseaza o perioada de stabilitate, aceasta se va sfarsi curand. Liberalizarea pietei valutare, masura decisa de BNR, va lasa loc intrarii de noi fonduri in piata, acestea pregatindu-se sa obtina un curs cat mai bun inainte de liberalizarea accesului la dobanzile romanesti. Pusi in fata refuzului BNR de a mai anunta volumul interventiilor sale in piata valutara, dealerii bancari incep sa isi dea cu presupusul.

Ei cred ca aceasta continua sa isi faca aparitia in piata, prin intermediul unor alte banci, cumparand cantitati mici de valuta care sa mentina cursul la un anumit nivel. Se pare ca noul prag suport pentru euro a coborat de la 3,85, in ianuarie si februarie, la 3,6 lei, in jurul acestei valori fluctuand cursul in ultimele zile. Numai ca scaderea euro sub pragul de 3,6 lei a reinflamat spiritele in mediul economic romanesc, exportatorii cerand, inca o data, demisia conducerii BNR. Lipsiti de mana ocrotitoare a bancii centrale, care de la "cocolosirea" lor a trecut la tintirea directa a inflatiei, exportatorii nu mai prididesc sa caute scuze si sa acuze, in loc sa se uite in propria ograda.

"In urmatoarea perioada se va realiza o selectie naturala, in piata urmand sa ramana doar jucatorii care isi administreaza cel mai bine resursele si riscurile, opineaza Radu Luca, economist la bursa sibiana. Din punctul de vedere al administrarii riscului valutar, aproape toate companiile romanesti pornesc de la un nivel apropiat. Apropiat de zero. In ultimele luni s-a vazut cum, pe langa productivitate, calitate si operativitate, trebuie atent supravegheat si riscul valutar. Cei care vor intelege mai repede si mai bine notiunea de hedging, de prevenire isi vor imbunatati simtitor sansele de supravietuire". Tendinta de apreciere a leului este evidenta daca privim catre piata la termen de la Sibiu. Aici euro a coborat pentru sfarsitul lunii la 3,57 lei, in timp ce pentru iunie pretul este de 3,575 lei. Cotarea sub cursul mediu este o situatie atipica pentru piata la termen, ea evidentiind increderea investitorilor in evolutia pozitiva a leului. Pentru dolar pespectivele sunt si mai sumbre, pretul futures pentru prima luna de vara coborand la Sibiu de la 2,7375 la 2,68 lei, pentru sfarsitul lunii acesta scazand de la 2,751 la 2,7 lei.

Dupa primele sase saptamani din acest an, in care euro a coborat de la 1,3666 la 1,2720 dolari, incepand cu jumatatea lui februarie moneda unica a reintrat pe o panta ascendenta, vinerea trecuta paritatea atingand un maxim de 1,3482 dolari. Aceasta evolutie are loc pe fondul unor probleme multiple, mai mult sau mai putin "serioase", investitorii fiind tot mai reticenti fata de pastrarea propriilor rezerve in dolari. Apropierea euro de pragul de 3,5 dolari s-a realizat dupa anuntarea unei noi majorari a deficitului comercial american, care a crescut in ianuarie la 58,3 miliarde de dolari, al doilea ca valoare din istoria SUA, fata de 55,7 miliarde de dolari in decembrie.

Ce-au patit euro si dolarul (LEI NOI)

Ambele valute, euro si dolar, s-au depreciat continuu fata de moneda nationala in ultimele cinci luni pana la niveluri minime record

Ce urmeaza pe piata

• Paritatea euro-dolar va continua sa evolueze, in urmatoarea perioada, in culoarul 1,3170 - 1,3460 dolari. Chiar daca euro a depasit pragul de rezistenta de 1,3460, tendinta sa de apreciere se va mentine din punct de vedere fundamental. La aceasta contribuie atat mentinerea uriaselor deficite bugetare americane, cat si evolutia pietei muncii din SUA, care nu s-a imbunatatit la cat se asteptau investitorii. Un alt motiv de crestere a euro, care nu trebuie neglijat, este pretul petrolului, care se indreapta catre noi maxime. Din punct de vedere tehnic, pe termen scurt, o depasire a pragului de rezistenta mai sus mentionat va echivala cu o crestere a euro cu cel putin doi centi americani. In partea de jos, paritatea va intalni praguri suport la valori de 1,3365, 1,3240 si 1.3170 dolari.

• Cotatiile la termen ale raportului leu/euro cu scadenta luna aceasta s-au aflat permanent sub cursurile medii zilnice. Aceasta este o situatie atipica pentru piata futures, ecartul dintre cele doua preturi micsorandu-se doar pe fondul apropierii scadentei contractelor. Cred ca intr-o perioada destul de scurta, trendul de scadere al monedei unice se va relua si vom vedea din nou cotatii in jurul pragului de 3,5 lei.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.