Comisia Europeana a returnat trei din cele sapte Programe Operationale Sectoriale.

Negocierea si aprobarea programelor se va incheia, cel mai probabil, pana la 15 iulie.

In termen de o luna de la aprobare, CE poate incepe sa trimita banii, adica in luna august.

Ce a facut Romania in prima zi dupa aderare? A inceput sa cheltuiasca banii din fondurile structurale? Nu! Nici in a doua zi si nici dupa sase luni de cand a devenit membra UE.

Ca sa fi putut beneficia, de la 1 ianuarie 2007, in fiecare zi de cate 9 milioane de euro, cat are dreptul, ar fi trebuit ca tara noastra, chiar din ziua in care a devenit membra UE, sa fi avut pe masa documentele necesare aprobate de Bruxelles: sapte Programe Operationale Sectoriale (POS), Programul Operational Regional si Cadrul Strategic National de Referinta. Aceste documente insa, pentru a fi recunoscute de Comisia Europeana drept oficiale, puteau fi trimise la Bruxelles de Romania doar in calitate de stat membru, statut pe care l-a obtinut oficial la 1 ianuarie 2007.

Singurul lucru pe care ar fi putut sa-l faca
in aceasta situatie ar fi fost sa fi avut documentele in plic, gata pregatite si, la 1 ianuarie, sa le fi trimis la Bruxelles. Situatie in care Comisia ar fi raspuns in termen de patru luni, adica in aprilie cel mai devreme. Deci ar fi putut incepe sa cheltuiasca 9 milioane de euro in fiecare zi abia din luna iunie, in cel mai optimist scenariu.

Problema este ca documentele nu au fost gata la 1 ianuarie, fiind inca in ciorne. Adevarul este ca autoritatile de la Bucuresti nu au crezut suta la suta ca Romania va deveni membru UE din 2007, ci au crezut ca asta se va intampla cel mai probabil din 2008. Abia spre sfarsitul lunii ianuarie Romania a trimis Programele pentru a fi aprobate de Comisie, iar in luna februarie au fost primite scrisorile de acceptare.

Ideea este ca, daca nu i se raspunde in patru luni, statul care asteapta raspuns nu poate cere explicatii Comisiei de ce intarzie. Teoretic, in termen de o luna de la aprobarea POS, Comisia poate incepe sa trimita din fondurile structurale (Fondul European de Dezvoltare Regionala -FEDR, Fondul Social European - FSE, Fondul de Coeziune - FC) in Fondul National al Romaniei prima transa de bani. Aceasta este in valoare de 22,5% din contributia comunitara la fiecare POS.

Scandalurile politice

Scandalurile politice de la Bucuresti au fost si ele un factor care nu a focalizat toate energiile pe ceea ce era de facut. Aceasta s-a vazut in luna aprilie, cand Comisia a trimis inapoi trei din cele sapte POS, legate de competitivitate si transporturi. Ca urmare, pentru cele trei programe suspendate, si perioadele in care se va pronunta Comisia vor fi mai lungi. In cel mai fericit caz, primele POS vor putea fi accesate in august. Programele cu cele mai mari sanse de a fi aprobate sunt cele de Mediu si Resurse umane. Comisia a considerat ca Programele nu sunt suficient pregatite pentru negociere si ca doreste, de asemenea, sa vada daca Romania are organisme de control puternice. In aceste conditii, opinia despre Romania este ca in 2007 va absorbi doar 20 la suta din fondurile comunitare.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.