BRD, SIF si TLV, cei mai tranzactionati emitenti

Cea mai buna performanta a saptamanii a fost inregistrata de Electroputere, actiunile companiei atingand pentru 4 zile consecutive limita maxima de tranzactionare. Evolutia pozitiva de aproximativ 74% a venit pe fondul anuntului conform caruia AVAS a selectat compania Al-Arrab Contracting Company Ltd. in vederea privatizarii EPT.

Compania saudita va prelua pachetul de 62.8%, detinut de AVAS, pentru suma de 2.3 milioane euro, insa valoarea totala a tranzactiei se ridica la circa 120 milioane euro, incluzand plata actiunilor, investitii, capitalul de lucru, precum si preluarea datoriilor Electroputere, evaluate la circa 60 milioane de euro.

In ultima sedinta de tranzactionare, titlurile BRD s-au remarcat cu un avans de peste 12% pe un volum mare de tranzactionare, asfel incat indicele general al pietei a atins un nou maxim istoric.

"In perioada urmatoare ne asteptam ca Bursa de la Bucuresti sa urmeze indeaproape evolutia pietelor internationale, fiind indicat si un grad sporit de atentie, deoarece Bursa locala a demonstrat ca tinde sa reactioneze mai puternic la miscarile externe", informeaza Confident Invest.

In saptamana care s-a incheiat, BET si BET-C au inregistrat cresteri de 3,9% respectiv 3,36%, in timp ce BET-FI a urcat cu 1,18 procente. Teoretic, lichiditatea medie s-a depreciat cu aproape 60%, pana la 30 milioane lei zilnic. Insa, daca nu luam in considerare volumul de tranzactionare din 8 iunie (cand s-a transferat pachetul actionarilor majoritari ai Kandia-Excelent catre o companie detinuta de catre Cadbury Schweppes), practic nivelul mediu al lichiditatii a crescut usor cu aproape 5%.

Capitalizarea bursiera a inregistrat o crestere de aproximativ 4,3%, pana la 82,28 miliarde lei.
Pentru Petrom si Oltchim, decizia Tribunalului Arges de a anula decizia Agentiei de Mediu pentru inchiderea rafinariei Arpechim s-a reflectat imediat in reactiile investitorilor, urcand in ziua anuntului cu circa 3%. Daca titlurile SNP au mai avut fluctuatii pana la sfarsitul saptamanii, inchizand doar cu aproape 2% mai sus, actiunile Oltchim au beneficiat de o crestere sustinuta de circa 14%.

Electroaparataj a scazut cel mai mult

Cea mai insemnata scadere a saptamanii trecute apartine societatii Electroaparataj, care a scazut cu circa 32%, corectia venind ca o urmare fireasca a evolutiei companiei in prima saptamana de la reluarea la tranzactionare, cand a consemnat o apreciere de aproape 100%. De asemenea, si titlurile Kandia-Excelent au consemnat o scadere de peste 25%, urmate de actiunile Altur Slatina, care au scazut cu -18,18%.

BRD, SIF si TLV au fost cei mai tranzactionati emitenti in saptamana care s-a incheiat, in timp ce, raportat la numarul total de actiuni, Electroputere a inregistrat un volum foarte mare de tranzactionare, fiind urmata de titlurile UAM.

De la inceputul anului, indicii BET si BET-C au crescut cu 11,08%, respectiv 21,85 procente, in timp ce BET-FI se afla cu 15,46 procente peste nivelul inregistrat pe 19 decembrie 2006. Cei mai tranzactionati emitenti au fost SIF si Banca Transilvania, in timp ce ponderile cele mai mari in capitalul societatilor le-au avut tranzactiile cu SIF Moldova, Siretul Pascani, SIF Oltenia, SIF Transilvania si Broker Cluj.

Tot saptamana trecuta, BVB a decis ca incepand cu data de 21 iunie segmentul XMBS va avea noi caracteristici: sistem de tranzactionare order-driven fara predeschidere, blocul de tranzactionare de o actiune, posibilitatea vanzarii intra-day, numar maxim de zecimale (2), iar pretul de referinta va fi considerat pretul mediu ponderat din piata XMBS din ultima sedinta in care s-au realizat tranzactii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.