Cota unica si TVA raman nemodificate - este replica Guvernului * Expertii Fondului critica si modul de majorare a accizelor peste nivelul stabilit

Va recomandam fie sa revizuiti nivelul recent adoptat pentru cota unica prin optarea pentru o reducere treptata a taxarii sau sa majorati TVA, cu doua puncte procentuale, cat mai repede posibil. Asa suna concluzia unui document semnat de negociatorul-sef al FMI, Emanuel van der Mensbrugghe, care a ajuns zilele trecute pe masa Guvernului, ca raspuns la scrisorile transmise de premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Finantelor, Ionut Popescu, privind continuarea actualului acord cu institutia financiara internationala.

Documentul citat exprima, de asemenea, o serie de critici si ingrijorari ale expertilor Fondului referitoare la masurile preconizate pentru cresterea veniturilor. Acestia nu sunt de acord cu intentia Ministerului Finantelor de a calcula accizele la un alt curs decat cel al pietei, afirmand ca acest lucru va duce la o crestere suplimentara cu 13 la suta a acestor taxe. FMI califica aceasta metoda de calcul ca "un mod netransparent si o cale temporara de crestere a veniturilor".

Mai mult, documentul citat sugereaza ca sistemul propus creeaza rigiditate in taxare in eventualitatea in care rata de schimb (n.r. - a euro) se va deprecia si mai tare. "Consideram, de asemenea, intemeiate ingrijorarile legate de o crestere majora a accizelor asupra cererii, aceasta viziune fiind in concordanta si cu punctul de vedere al Comisiei Europene", se mai arata in document.

Potrivit FMI, un lucru foarte criticabil in acest caz il reprezinta sustenabilitatea pe termen lung a bazei de venituri din accize, ca urmare a restrangerii consumului. In ceea ce priveste deficitul bugetar, FMI nu parea dispus sa accepte un deficit bugetar mai mare de 0,4%-0,5%, in conditiile in care o reducere suportabila a cheltuielilor nu poate reprezenta mai mult de 0,5% din PIB (fata de 0,8% cat ar dori partea romana).

Intre timp, vicepremierul Adriean Videanu a declarat pentru Adevarul ca echipa FMI ar putea reveni in cateva saptamani la Bucuresti, mai devreme decat se anuntase initial, cu disponibilitatea de a accepta un deficit bugetar mai ridicat, respectiv de 0,7% din PIB. Pe de alta parte, negociatorii romani par a nu se mai grabi acum sa reia discutiile pentru a le putea demonstra, pe baza executiei bugetare, ca estimarile lor au fost corecte.

Acestia sunt optimisti mai ales ca, lasand la o parte primele doua luni ale anului (n.r. - considerate prin traditie luni mai bune), prima saptamana din luna martie a consemnat incasari cu 40% mai mari fata de ceea ce se previzionase. Cat despre majorarea cotei unice sau a TVA cu doua puncte procentuale, de altfel laitmotivul Fondului pe parcursul negocierilor, Guvernul ramane hotarat: aceste lucruri nu se vor intampla. In ceea ce priveste majorarea accizelor peste nivelul preconizat, in ciuda criticilor FMI, reprezentantii Executivului cred ca aceasta este o masura de crestere, in termeni reali, a incasarilor bugetare, adaugand ca nu vor renunta la ea.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.